25 ezerbe kerül egy átlagos iskolakezdés

2017.08.10. 16:30

Az átlag magyar családnak 25 ezer forintjába kerül gyerekenként az iskolakezdés, derül ki a Regio Játék kutatásából. A költségek azonban még ennél is magasabbak lehetnek: 5-15 ezer forintba kerül egy új iskolatáska, taneszközökre 10-20 ezer mehet el, és ha nincs ingyen a tankönyv, nagyjából 10 ezer forint plusz is jöhet.

A nagy többség a havi kiadások 10-30 százalékát, minden ötödik család pedig 30-50 százalékát fordítja az iskolakezdésre az évnek ebben a szakában. A kutatásban szereplő válaszadók csupán 20 százaléka volt olyan szerencsés helyzetben, hogy munkáltatója anyagilag támogatja ebben az időszakban.

Az évkezdéshez szükséges felszereléseket a többség, 67 százalék személyesen, boltban szerzi be, de az online tanszervásárlás is egyre népszerűbb: már a családok 30 százaléka kombinálja ezt a módszert a hagyományos boltba járással.

A fő tanszervásárlási szempont viszont nem a gyakran méregdrágára kijövő felszerelések tartóssága vagy minősége: a legtöbb családnál az a fő, hogy a gyereknek tetsszen a táska vagy a füzet. Éppen ezért tízből nyolc alsós és tízből hat felsős táskájában is felbukkannak az éppen kedvenc mesehősök, akik közül jelenleg a minyonok és a transzformerek a legnépszerűbbek.

A tanszervásárlás a felmérés szerint idén is főként az anyukák dolga lesz: a vizsgált háztartásokból csupán minden negyedikben száll be az apuka az év eleji bevásárlásba.