Tojással dobálja egymást Hollandia, Belgium és Németország

2017.08.11. 16:16

Csúcstalálkozót hív össze az Európai Bizottság a szennyezett tojások miatt az érintett országok közötti vádaskodás elcsitítására és a helyzet rendezésének megvitatására - mondta Vytenis Andriukaitis egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos az MTI szerint.

Az ügy háttere annyi, hogy rengeteg rovarirtóval szennyezett tojás került legalább egy tucat uniós országba Hollandiából. Csak Németországba nagyjából 11 millió darab kerülhetett, ami már igen nagy mennyiségnek számít. Magyarország nem importált ilyen holland tojást, Kínába és Svájcba viszont szintén jutott.

Egyes hollandiai tojástelepeken ugyanis a fertőtlenítőszerbe kevertek olyan rovarirtót, Fipronilt, amit kutyáknak, macskáknak, tehát emberi fogyasztásra nem szánt állatoknak szabad csak adni. Hollandiában pedig csütörtökön őrizetbe is vették már a két feltételezetten leginkább ludas vállalat vezetőjét. 

Mindenesetre az érintett országok most heves vádaskodásban vannak, hogy kinek mi volt pontosan a felelőssége az ügyben, és ezt a parttalan vitát szeretné Andriukaitis leállítani a szeptember 26-ra uniós miniszteri csúcstalálkozóval. Külön kiemelték, hogy ott már nem válságtanácskoznak, hanem akkor már a tapasztalatokat összesítenék, és arról egyeztetnének, hogy hogyan lehetne javítani az uniós élelmiszerbiztonság-ellenőrzési rendszer hatékonyságát.