Nem jön a pénz Brüsszelből, az államkasszához nyúl a kormány

2017.08.14. 20:26

Magyarországon nagy ütemben zajlanak az EU-pályázatokhoz kapcsolódó kifizetések, de a kormány Brüsszelbe még nem küldött ki számlát, ezért likviditáshiány lépett fel egyes uniós programoknál. Emiatt a kormány most úgy döntött, hogy összesen 700 milliárd forintra növeli a mozgásterét.

Ahogy arra a Portfolio.hu rámutat, már a kormányhatározat címe világosan jelzi, hogy az itthoni gyors kifizetések és a Brüsszelből még meg nem érkező utalások miatt likviditáshiány lépett fel egyes uniós programoknál, így az idei évi költségvetési törvény egyes címsorainak felső korlátját átmenetileg, a pénzek beérkezéséig meg kellett nyitni felfelé.

Tavaly ősszel már volt hasonló, akkor a GINOP-audit elhúzódó eredménye miatt nem jött a pénz Brüsszelből. Akkor a kormány azért nem mert kiküldeni számlákat nagy tételben, mert a folyamatban lévő GINOP-audit rossz előjeleket mutatott, az összes EU-támogatás felfüggesztése lógott a levegőben, de végül ezt bizonyos magyarországi jogszabályi engedmények hatására sikerült elkerülni.

Hogy most miért állt elő újra ez a helyzet, nem tudni biztosan, a Portfolio.hu mindenesetre úgy tudja, hogy az őszi hónapokban nagy volumenben, összesen 3 milliárd eurós méretben terveznek a magyar hatóságok számlákat küldeni Brüsszelbe, a mostani kormányhatározatban megjelölt 700 milliárdos keretkinyitás elvileg csak pár hónapra szól.