Szeptembertől csak halkabb porszívókat lehet már gyártani

2017.08.16. 08:30

Szeptember 1-től új uniós szabályozás lép életbe a porszívók piacán. Emiatt már csak maximum 900 Watt teljesítményű porszívókat lehet majd gyártani, de a 80 decibelnél hangosabb porszívókat is kizárják a piacról - írja a Napi.hu.

Az új szabályozás nem azt jelenti, hogy két hét múlva már csak 900 wattosnál kisebb teljesítményű porszívókat lehet majd a boltokban kapni: a meglévő készleteket a boltok még eladhatják, de már csak az új szabályoknak megfelelő termékeket vehetnek a gyártóktól.

A porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is a korábbi szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1 százalék port engedhet majd vissza a levegőbe.

A Napi.hu számítása alapján 2014 óta érvényben lévő maximális évi 62 kilowattórás fogyasztással számolva évente az ország több mint 9 milliárd forintot porszívóznak el a magyar háztartások, ez az összeg viszont korszerűbb gépekkel  6,3 milliárd forintra csökkenhetne. (Az uniós porszívószabályokat és a fogyasztási limiteket úgy határozták meg, mintha egy 87 négyzetméteres lakást évente ötvenszer porszívóznának ki átlagosan).