A kartellügy miatt tiltólistára került a Volkswagen, a Daimler és a Porsche

2017.08.21. 09:46 Módosítva: 2017.08.21. 11:55

Három nagy alapkezelő megtiltotta egyes alapjainak, hogy tartsák a BMW, a Volkswagen, a Porsche és a Daimler papírjait, miután kiderült, hogy iparági szintű összejátszás miatt vizsgálódnak a hatóságok – írja a Financial Times. 

Júliusban jelentette be Brüsszel, hogy Németország történetének legsúlyosabb kartellgyanúja miatt a teljes német autóiparban vizsgálatot indít. A hatóságok sejtése szerint a Volkswagen, az Audi, a Porsche, a BMW és a Daimler évek óta titkos találkozókon egyeztetett a technológiáról, alkatrészekről és beszállítókról szervezett munkacsoportok keretében. 

Az ügy eredményképpen a Union Investment, Németország harmadik legnagyobb alapkezelője (több mint 300 milliárd eurós kezelt vagyonnal) augusztusban kitiltotta a Daimler-részvényeket több, összesen 30 milliárd eurót kezelő alapjából, amelyekben a Volkswagen-részvények már korábban tiltólistára kerültek.

Hasonlóan reagált a kartellgyanúra az Erste és az Acadian alapkezelő, ők minden olyan alapjuk számára megtiltották a német autógyártók részvényeinek vásárlását, amelyek környezet- és társadalomtudatosan fektetnek be. További alapoknál is fennáll a veszélye a tiltólistának, ugyanis a németek legnagyobb alapkezelője, a Deutsche Asset Management (711 milliárd eurónyi kezelt vagyonnal), illetve a több mint 100 milliárd eurós Candriam alapkezelő szintén felülvizsgálja az autógyártókkal kapcsolatos befektetési politikájukat.