Matolcsyék döntöttek a kamatról

2017.08.22. 15:11

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és nem módosított a kamatfolyosón - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak; a jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

A legutóbbi, július 18-i kamatdöntéskor a monetáris testület azt hangsúlyozta, hogy élénkül a gazdaság növekedése, a 0,90 százalékos alapkamatszint összhangban van az inflációs cél elérésével. Jelezték azt is: amennyiben az infláció tartósan elmaradna az inflációs céltól, a tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására nem hagyományos, célzott eszközök alkalmazásával.

Az MTI által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy az alapkamat 2019 végéig változatlan maradhat. Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a kamatpályára vonatkozó előrejelzésük nem változott, azaz 2019 végéig nem számítanak a 0,9 százalékos alapkamat változtatására, és 2018 végéig elhanyagolható esélyét látja annak, hogy a bankközi (3 hónapos BUBOR) kamat emelkedjen. Sőt, véleményük szerint a 3 hónapos BUBOR kamat a jelenlegi 0,15 százalékról még tovább csökkenhet a következő hónapokban.

Suppan Gergely, a Takarékbank közgazdasági elemzési osztályának vezetője elmondta: a monetáris kondíciók szigorítására a jövő év második feléig nem számítanak, akkor is először a nem-konvencionális eszközöket vonhatja vissza a jegybank, ezt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2019 végéig változatlan maradhat. A tartósan laza hazai monetáris kondíciókat a nemzetközi környezet is támogathatja - mondta a szakértő.