Paradicsomfeldolgozó nagyhatalom leszünk

2017.08.24. 11:56 Módosítva: 2017.08.24. 13:32

Csütörtökön felavatták Közép-Európa legnagyobb paradicsomfeldolgozó üzemét Kecskeméten, amely az Univer kapacitásbővítése keretében készült el – írja az MTI. Az ünnepségen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta, az összesen 4,3 milliárdos fejlesztésbe 2,1 milliárd forinttal szállt be az állam a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében.

Az Univer Product Zrt. közel a mostani beruházással 140 ezer tonnára növeli, ezzel megduplázza éves nyers paradicsom-feldolgozó kapacitását. Termékeiket a környező országokba értékesítik, így Lengyelországba, Szerbiába, Németországba, Szlovákiába, Csehországba és Bulgáriába.

Az üzem révén 40-nel bővül az Univer Product Zrt. alkalmazottainak száma. Ezzel együtt a hazai szállítók által a mezőgazdaságban foglalkoztatottak létszáma is 300-350-nel nő. A tervek szerint a fejlesztéshez vállalt nyolcéves fenntartási időszak alatt az Univer Product árbevétele 17,3 milliárd forinttal növekszik. Ez a sűrített paradicsom jelenlegi 7 százalékos részarányát a vállalati termelésen belüli mintegy 19 százalékra növeli, és a vállalat export részaránya 15 százalékról 28 százalékra nő.

A kecskeméti székhelyű 1948-ban alapított, száz százalékban magyar tulajdonban lévő Univer Product Zrt. Magyarország egyik meghatározó élelmiszeripari vállalata. A cég a 2016-os évet közel 21,5 milliárd forintos nettó árbevétellel zárta, az idei évre tervezett árbevétele pedig eléri a 22,6 milliárd forintot. Az ételízesítők, sűrített paradicsom, bébiételek, lekvárok, zöldségkrémek, gyümölcsös italok, sütőipari és gasztronómiai termékek előállításával foglalkozó vállalat alkalmazottainak száma meghaladja a 620-at.