A rezsin akartak spórolni, de hónapok óta csak várnak a hitelbírálatra

D KOM20130320012
2017.08.25. 06:01

Sokáig kérdéses volt, hogy lesz-e államilag támogatott hitelprogram lakásfelújításra. Aztán végül kiderült, hogy igen, a Magyar Fejlesztési Bank előállt az energiatakarékossági hitellel és április óta már lehet is pályázni, de egy olvasónk története alapján úgy tűnik, hogy

már biztos, hogy sok pályázónak nem jön össze a felújítás, amit még ősz előtt szeretett volna összehozni.

Ő hónapokkal ezelőtt adta be a kérelmét megújuló energia felhasználásának növelését célzó, uniós pénzből támogatott hitelre, de azóta se derült ki, hogy számíthat-e rá, hogy kap pénzt, pedig már bőven lejárt a pályázati útmutatóban megadott 20 napos hiánypótlási határidő és a 60 napos szerződéskötési határidő is.

A pályázást bonyolította az is, hogy a pályázati dokumentumokat, nyomtatványokat többször is módosították, ezért olvasónk többször is sikertelenül próbálkozott a pályázással, mert  új dokumentumokat kellett kitölteni , amikor a fiókban már le akarta volna adni a kitöltött papírokat.

Megkérdeztük a Magyar Fejlesztési Bankot, hogy hány energiahatékonysági hitelre beadott kérelem esetében áll fenn késés a kérelmek elbírálásában, és eddig összesen hány kérelem kapott pozitív elbírálást, illetve, hogy a rendelkezésre álló forrás hány százalékát kötötték már le szerződéssel.

Ezekre a kérdésekre nem kaptunk érdemben választ, csak annyit közöltek, hogy szeptember elsejével az NGM és az MFB a beérkező pályázatok alapján módosította a feltételeket, és hogy a hatályos módosítás érinti a már korábban benyújtott igényléseket is, amikre így már a kedvezőbb feltételek vonatkoznak majd.

Szeptember 1-től annyi változik, hogy

  • Lehetőség lesz arra, hogy a lakástakarék-pénztári megtakarításokat a kölcsön elő- vagy végtörlesztésére is felhasználhassák az ügyfelek.
  • Természetes személy esetén 2 milliós kölcsön felett 50 százalékra csökken az elvárt fedezet mértéke.
  • A felújítandó ingatlan rendeltetésszerű használatát már nem kell fűtésszámlákkal igazolni.
  • Lehetővé válik a részleges homlokzatszigetelés, vagyis a hitel felvétele esetén már nem szükséges az ingatlan összes homlokzati síkjának szigetelése.
  • Szeptembertől a hiteligénylő a beruházás megvalósításához más, vissza nem térítendő támogatást is felhasználhat. Emellett a hitelkérelem benyújtását megelőzően megkezdett beruházás esetében a projekt előkészítésével kapcsolatos, a hitelkérelem benyújtása előtt kiállított számla is elfogadható lesz időkorlát nélkül.

A módosítások részletes listája itt és itt érhető el. Arról, hogy hogyan érdemes energiatakarékos házat építeni, ebben az cikkben írtunk részletesebben.