Nagyon bőkezű a kormány a multikkal, főleg ha Mészárosról van szó

2017.08.30. 18:04

Az Orbán-kormány közel másfélszer annyi állami támogatást adott a multinacionális cégeknek és a hazai nagyvállalatoknak, mint a szocialista kabinetek - írja a Magyar Nemzet. A lap szerint azért érdekes ez, mert a Fidesz folyamatosan azzal kampányol, hogy a szocialisták a multicégek érdekeit védik, miközben a számok alapján azt látni, hogy a jobboldali kormányok adták a legtöbb pénzt a nagyvállalatoknak.

Az idei adatok szerint augusztus elejéig 22 vállalat kapott összesen 36,3 milliárd forintnyi állami dotációt. Ebből hét magyar vállalkozás: az abszolút győztes a Visonta Projekt Kft., amely egyedül jutott 6,2 milliárd forinthoz a magyar államtól keményítőgyártásra. A céget 2015-ben alapították, a tulajdonosa pedig Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Mészáros és Mészáros Kft.-n keresztül. A másik tulajdonos a Szíjj László érdekeltségébe tartozó, az állami közbeszerzések legújabb üdvöskéjének tartott Duna Aszfalt Kft.

A Visonta sem az alapítás évében, sem tavaly egy fillér bevételre sem tett szert, mindkét évben mínuszos beszámolót adott le - írja a lap. Ennek ellenére a cégnek az idén kapott 6 milliárd forintos állami dotáció mellett az Eximbank és az MKB Bank is nyújtott neki hitelt. 

A Visonta 250 új munkahely megteremtését vállalta a dotációért cserébe, tehát az állam fejenként 25 millió forinttal támogatja a miniszterelnök barátjának cégét. Az átlagkeresetekből kiindulva lényegében hét évre előre kifizeti a munkások bruttó bérét. 

A részben Hernádi Zsolt Mol-vezér érdekeltségébe tartozó Spinto Hungária Kft. pedig egy hónapja kapott 2,4 milliárd forintos állami dotációt. A céget tavaly alapították, a múlt évet nullás forgalommal és mínuszos üzemi eredménnyel zárta. Idén azonban az állami támogatás mellett megérkezett az MFB Bank 8 milliárd forintos hitele is. A Magyar Nemzet megjegyzi: igen ritkán fordulhat elő, hogy veszteséges cég uniós támogatásra vagy éppen banki hitelre legyen jogosult.