Brüsszelben is betiltják a nejlonzacskókat

IMG 6643 DxO
2017.08.31. 16:44

Péntektől érvénybe lép az egyszer használatos műanyag szatyrok üzleti célú használatát tiltó szabályozás Brüsszelben és a brüsszeli régióban – írta La Libre Belgique belga napilap csütörtökön, írja az MTI.

A szabályozás minden fajta boltra, még a piacokra is kiterjed, de a tilalom csak a pénztáraknál kapható bevásárló szatyrokra vonatkozik, az élelmiszerek csomagolásaként kínált zacskókra nem.

Az előírás pénteki bevezetésétől számított három hónapos türelmi időt követően megbírságolhatják azokat a kereskedőket, akik a pénztáruknál eldobható, vagy egyszer használatos műanyag zacskót árulnak. A műanyag áruházi szatyrokat természetes alapú, burgonya-, vagy kukoricakeményítő felhasználásával előállított tasakokkal váltják fel.

A nejlonzacskók lebomlási ideje mintegy 400 év, a biológiailag lebomló anyagokból készült modern zacskóknak legfeljebb néhány hét, vagy hónap.

Vallóniában, Belgium francia ajkú régiójában december elején vezettek be tilalmi intézkedést a nejlonzacskó használatára vonatkozóan. A belga intézkedés az uniós tagállamok számára előírt európai irányelv megvalósítása, amely a csomagolóanyagok használatának csökkentését írja elő.

Hétfőn írtunk róla, hogy Kenyában is betiltották a nejlonzacskókat, bár ott sokkal szigorúbb szabályozást alakítottak ki, ami alapján a zacskók árusítása, gyártása és akár használata is 38 ezer dolláros bírsággal, vagy akár négy év börtönnel büntethető.