Szibériába küldi a teheneit a Danone

2017.09.01. 09:10

Ötezer tehenet pakol teherautókra és deportál Szibériába a világ egyik legismertebb tejtermékgyártó cége, a Danone - ezt a hírt szúrta ki a lengyel gazeta.pl oldalán a Napi.hu. A joghurtgyártó azért döntött arról, hogy Szibériába küldi a teheneit, mert Oroszországban az EU ellen kivetett szankciók miatt az egekbe emelkedett a nyers tej ára, ami pedig nagyon rosszul érinti a Danone orosz vállalatát. 

A Krím félsziget annektálása miatt kivetett amerikai és EU-s szankciókra válaszul az orosz kormány egy sor élelmiszer importját megtiltotta az Európai Unióból, így többek között a tejtermékekét is. A nyers tej ára pedig most éppen az egész világon emelkedik, Oroszországban viszont a szankciók miatt már 14 százalékkal emelkedett a nyers tej ára, akkora az orosz sajt. és joghurtkészítők kereslete. 

Ezt elégelte meg a Danone és úgy döntött, hogy inkább saját tehenészetet hoz létre Oroszországban 5000 holland Holstein-fríz tehénnel, 5,6 milliárd rubelből. A szibériai tehenészet a tervek szerint évi 40 ezer tonna tejet állít majd elő, ezzel pedig a régió legnagyobb nyerstej-előlállítója lesz.