Az építőipar beindult, az ipar lelassult tavasszal

2017.09.05. 10:58

Kiadta a Központi Statisztikai Hivatal a 2017 második negyedévére vonatkozó részletes becslését, amiből kiderül, mitől teljesített úgy a magyar gazdaság, ahogy. A GDP növekedését most is 3,2 százalékosra tette a KSH, ahogy az augusztusi első becslésekor, a szezonális hatásokat kiigazítva pedig 3.5 százalékkal bővült a gazdaság. 

A GDP növekedése összességében lassult 2017 első három hónapjához képest, amikor 4,2 százalékkal bővült a gazdaság. Ehhez nagyban hozzájárulhatott, hogy az ipar messze nem nőtt akkorát április vége és július eleje között, mint január és április között, az akkori 6,8 százalékról 3-ra lassult a növekedés. Ebben persze benne van, hogy 2016 elején bezuhant az ipar, így ahhoz képest nagyot lehetett növekedni most év elején, míg tavaly tavaszra már beindult a növekedés, ahhoz képest pedig már nehéz nagyot villantani. Azért az ipar minden ágazata bővült a KSH szerint, kivéve talán a legfontosabbat, a járműgyártást. 

Az építőipar látszólag szárnyal, 28,6 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, ami szintén leginkább annak köszönhető, hogy 2016-ban átmenetileg leálltak az uniós beruházások, mert kifutottak az előző ciklus projektjei, az újak pedig még nem indultak be. Mostanra viszont már elkezdett folyni az EU-s pénz, úgyhogy van mit építeni is. A szolgáltatások 2,8 százalékkal nőttek a második negyedévben. 

Szintén az uniós pénzek érkezése látszik a beruházásokon, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 21 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, igaz, az év elején még ennél is gyorsabban, 28 százalékkal nőtt az eszközberuházások és hasonlók mértéke.