17,5 milliárdból 40 új lőtér épül

2017.09.06. 07:38

A kormány közel 17,5 milliárd forintot szán a lőtérprogram első ütemére, amellyel 40 új lőteret hoznak létre az országban – derül ki a Magyar Közlöny szerdai számából. 

A Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola felújított addig raktárként használt lőtere Szombathelyen, 2009-ben.
A Puskás Tivadar Fém- és Villamosipari Szakképző Iskola felújított addig raktárként használt lőtere Szombathelyen, 2009-ben.
Fotó: Czika László

A lőtereket állami ingatlanokon akarják létesíteni, így a nemzeti fejlesztési miniszternek, vagyis Seszták Miklósnak, illetve a honvédelmi miniszternek, vagyis Simicskó Istvánnak arról is gondoskodnia kell, hogy az önkormányzatok a kinézett területeket ingyenesen állami tulajdonba adják. Az állami tulajdonú, de önkormányzati kezelési területen elhelyezkedő ingatlanok esetében pedig a Honvédelmi Minisztériumnak javaslatot kell tennie a az önkormányzatnak a terület bevonására a programba. 

A lőteres kormányhatározat arra is felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, tegye meg a szükséges lépéseket a program második ütemében épülő 67 lőtér kiviteli tervének előkészítéséhez, amire 1,28 milliárd forintot szánnak. 

A programra az eredeti bejelentés szerint 27 milliárdot szántak összesen (ezt az összeget 197 új lőtérre fordították volna a tervek szerint), viszont ha az első ütemre és a második előkészítésére elmegy közel 19 milliárd, akkor kérdés, hogyan fog beleférni ebbe a keretbe a következő 67 lőtér kialakítása.