Ha késik a gépünk, a kárpótlásnál a légvonal számít

2017.09.07. 13:13

Sokan talán még mindig nem tudják, de elég egyszerűen jár kárpótlás azért, ha késik az ember repülőgépe. Az utasoknak személyenként 250 euró (nagyjából 77 ezer forint) kártalanítás jár minden 1500 kilométeres vagy annál rövidebb légi járat, illetve 400 euró (nagyjából 125 ezer forint) minden 1500 kilométernél hosszabb, unión belüli járat háromórás vagy annál nagyobb késése esetén.

Most az uniós bíróság döntése kapcsán az is kiderült, hogy ezt az 1500 kilométert légvonalban kell érteni a indulásunk és a célállomás között, attól függetlenül, hogy milyen átszállást vagy kerülőt tervezett bele a választott légitársaságunk, adta hírül az MTI.

Mindez a Brussels Airlines három utasának pere miatt lett világos, akik Rómából Hamburgba akartak menni, de brüsszeli átszállással tették volna mindezt. A gépük több mint három órát késett, és Brüsszel beiktatásával átlépték volna az 1500 kilométeres szintet. A Róma–Hamburg-távolság légvonalban viszont csak 1326 kilométer.

Uniós bíróságig vitték az ügyet, itt viszont a luxemburgi székhelyű bíróság a légitársaságnak adott igazat, a légvonal számít ilyenkor. Azaz a ténylegesen megtett távolság szerintük nem befolyásolja ilyenkor az elszenvedett kényelmetlenség szintjét.

Kimondottan egyszerű

Az emlegetett kártérítést egyébként nagyon egyszerűen el lehet intézni, el kell küldeni a légitársaságnak meghatározott időn belül egy kérelmet, amire formanyomtatványok százával találhatók a neten. Ezen pontosan fel kell tüntetni, hogy melyik járatról beszélünk, és igazolni, hogy az utasai voltunk. Ezután, ha nem érkezik automatikusan a pénz, be kell perelni a céget, elég egyszerűen bizonyíthatóan nyerünk, és akkor még a költségeket is a légitársaság fizetheti.

Ha valaki nem akar ilyesmivel bíbelődni, akkor ezt beadványt fix díjért cserébe cégek és ügyvédi irodák sokasága is hajlandó beadni helyettünk, bár az adatokat akkor is nekünk kell összegyűjteni és bemutatni.