Az USA-ban keresne menedéket az üldözött kínai milliárdos

2017.09.07. 22:48

A kínai milliárdos, Gou Wengui – vagy más néven Miles Kwok – korrupcióval vádolt meg kínai hivatalnokokat és menedékjogú kérelmet nyújtott be az Egyesült államoknak, írja a BBC. Kína eközben emberrablással, csalással és pénzmosással vádolja, illetve nemzetközi elfogatóparancsot adott ki elleni. 

Az 50 éves üzletember szerint Kína politikai okokból akarja őt letartóztatni, a vádak pedig kitaláltak. Eközben Peking 19 bűntény kapcsán vizsgálódik iránta, illetve azzal vádolja, hogy 8,7 millió dollárral megvesztegetett egy korábbi államtitkár-helyettest, Ma Jiant. Utóbbit egyébként korrupció miatt már letartóztatták.

Gou Wengui már nem tartja magát kínai állampolgárnak, jelenleg pedig érvényes turista vízummal rendelkezik. Ez azonban idén lejár, és szeretné, ha továbbra is maradhatna az Egyesült Államokban,  annak ellenére, hogy az USA-ban is perlik őt különböző okok miatt kínai magánszemélyek és cégek. Az sem világos, hogy Kína 73. leggazdagabb embere miért akar Amerikában maradni, amikor állítólag 11 országtól van útlevele, és bármelyikbe mehetne.