Pénteken négytől sztrájkolnak a Tesco dolgozói

2017.09.08. 15:32

Pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig sztrájkolnak a Tesco-Global Zrt. munkavállalói – jelentette be Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke.

A sztrájk miatt egyelőre öt hipermarket és és 13 kisebb üzlet bezárt,

több üzletben pedig nőttek a sorok napközben.

Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke (k) mellette jobbra Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFK) elnöke sajtótájékoztatót tart a Tesco-sztrájkról
Palkovics Imre a Munkástanácsok elnöke (k) mellette jobbra Bubenkó Csaba a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFK) elnöke sajtótájékoztatót tart a Tesco-sztrájkról
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az MTI idézte a Tesco hivatalos közleményét. Eszerint az országban működő 206 áruházból 188 van nyitva. 18-at azért zártak be, mert  azokban nem biztosított a vásárlók megfelelő színvonalú kiszolgálása.

Zárva tart a balatonboglári, az ózdi, a paksi, a sátoraljaújhelyi, Székesfehérváron a Palota utcai, Győrön a Hunyadi utcai, a Hédervári utcai, a Lajta utcai és a Herman Ottó utcai, Szombathelyen a Gazdag Erzsi utcai, illetve Debrecenben a Szentgyörgyfalvi utcai áruház.

Budapesten zárva tart az Ady Endre utcai, az Andor utcai, a Bartók Béla utcai, a Fehérvári úti, a Hasadék utcai, a Vihar utcai és a Szent László utcai áruház.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete pénteken 16 órától 24 óráig sztrájkolt. Szombatra 10 órától 24 óráig hirdették meg a munkabeszüntetést.

A munkavállalói érdekképviselet vezetője szerint óriási a tiltakozás támogatottsága a dolgozók körében, a felhíváshoz már több tucat áruház csatlakozott. Jelezte azt is, hogy továbbra is nyitottak a megegyezésre a munkaadóval és folytatni kívánják a tárgyalásokat.

Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottságának elnöke elmondta: a csatlakozók nem munkalassító sztrájkot indítanak, hanem beszüntetik a munkát, így az üzletek be is szüntethetik a tevékenységüket sztrájk idejére.

A Tesco dolgozói már hetek óta sztrájkkal fenyegették a céget, 25 százalékos bér- és a 15 százalékos létszámemelést követelve. A dolgozók már augusztus közepén felállították a sztrájkbizottságokat, a dolgozók pedig hétfőn állítólag azt követelik a szakszervezetektől, hogy ne kössenek kompromisszumot a vállalattal

Az áruház a bejelentés után kiadott közleményében azt írja, hogy, a Tesco csalódott, hogy a szakszervezetek a sztrájkot választották, ennek ellenére szeretné folytatni velük a megkezdett párbeszédet. "A vállalat elkötelezett, hogy a bérfejlesztéssel az idén megkezdett úton haladjon tovább, aminek köszönhetően szinte minden teljes munkaidős áruházi és raktári dolgozó 18,9%-kal magasabb fizetést vihet haza, mint az év elején."  

A sztrájk miatt a Tesco 7 hipermarkete és néhány kisebb üzlete bezárt,mert a cég nem tudta volna garantálni a megszokott kiszolgálást. A Tesco azt közölte, mindent megtesz, hogy boltjai ezen a hétvégén is a megszokott rend szerint legyenek nyitva. A sztrájkot a közlemény szerint amúgy a szakszervezetek egy olyan hétvégére időzítették, amikor a vállalat 4-5 ezer munkatársa és családjaik a Tesco hagyományos családi és sportnapján vesznek részt. 

Pénteken, nem sokkal a sztrájk kezdete után a Bécsi úti Tesco úgy-ahogy működött. Szabó Péter kollégánk jelentése szerint a kasszák harmada nyitva volt, hosszabbak a sorok, de haladnak, bár a dolgozók szerint késő délután alakulnak majd ki az igazán nagy sorok. A délutánra beosztott kasszások közül majdnem mindenki sztrájkol, ők kivonultak az üzletből, a kasszákba pedig többek között a vezető beosztású dolgozók ültek be. A hipermarket raktárában sem dolgozik most senki, ami azért kellemetlen, mert délután még szállítámányok jönnek a Tescóba, amit viszont nem lesz, aki átvesz és kipakol. 

Frissítés: A Tesco egy közleményben pontosította a mai történéseket. Azt írták: 

"A Tesco áruházainak mindössze 10 százaléka zárt be a ma délután 16 órakor kezdődött sztrájk miatt. A bezárt boltokkal együtt összesen az áruházak 25 százalékában tapasztalható valamilyen fennakadás. Az alábbi boltjainkban sajnos a mai napon nem tudtuk volna vásárlóinkat a megfelelő színvonalon kiszolgálni, ezért a boltok bezárása mellett döntöttünk. A kellemetlenségért elnézést kérünk:

Bp. Bartók -kisbolt
Bp. Hubay - kisbolt
Bp. Rákosi - kisbolt
Győr Bartók - kisbolt
Győr Hédervéri - kisbolt
Győr Hermann - kisbolt
Győr Hunyadi - kisbolt
Győr Ipar - kisbolt
Győr Köztelek - kisbolt
Győr Lajta - kisbolt
Győr Mécs - kisbolt
Győr Szigethy - kisbolt
Debrecen Józsa - kisbolt
Bp. Andor - kisbolt
Bicske - hipermarket
Kazincbarcika - hipermarket
Ózd - hipermarket
Paks - hipermarket
Hatvan - hipermarket
Tapolca - hipermarket
Miskolc - hipermarket"

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke pénteken egy sajtótájékoztatón azt mondta: példátlanul sikeres a sztrájk a Tescónál, a két kereskedelmi szakszervezeten kívüli dolgozók is szép számmal csatlakoztak a munkát beszüntetőkhöz, írja az MTI.

Hozzátette, a szövetség hatfős jogász bizottságot küld segítségül arra az esetre, ha valakit a sztrájk miatt esetleg elbocsátanának vagy retorzió érné. Akinek ilyen problémája lenne, az a munkástanácsok központi e-mailcímén jelezze, hogy hol történt, és segítenek neki - fejtette ki.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke elmondta, sok helyen látták, hogy diákokat vagy ismeretlen helyről érkezett munkavállalókat állítottak be a sztrájkolók helyére, de úgy értesült, hogy az ő munkaidejük is le fog járni a nyitva tartási idő vége előtt, így ezt követően valószínűleg ezzel a megoldással sem tudják fenntartani az áruházak működését azokon a helyeken, ahol még nyitva kellene tartani.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) pénteken délután közölte, hogy a munkabeszüntetést tartanak a Tescónál.