Pert vesztett a MET Tóth Bertalannal szemben

2017.09.08. 17:22

Másodfokon is pert nyert a MET Zrt. ellen Tóth Bertalan, az MSZP pécsi országgyűlési képviselője - írja a Pécsi STOP. A képviselő ellen két éve indított személyiségi jogi pert a vállalat jó hírnév megsértése miatt, amiért Tóth azt állította, hogy az MVM-el kötött gázüzletekkel a MET milliárdokat nyerészkedett a magyar fogyasztókon, az indokoltnál drágábban adva a gázt a fogyasztóknak. A vállalat 22 millió forintot követelt a szocialista politikustól. 

Tóth Bertalan a Pécsi STOP-nak az mondta: "a per tétje az volt, hogy ma Magyarországon lehet-e még közérdekű adatigényléssel olyan információkhoz jutni, amelyek a honi adófizetők pénzét érintik és amelyeken keresztül be lehet mutatni, hogy a jelenlegi hatalom hogyan működtet egy államilag szervezett korrupciós rendszert." A perről, amelyben többek között Fellegi Tamás és Németh Lászlóné fejlesztési miniszterek is tanúként jelentek meg, itt írtunk részletesebben

A MET nem tágít

A MET az ítéletet cikkünk megjelenése után úgy kommentálta, a Pécsi Ítélőtábla azt vizsgálta, hogy a sérelmezett nyilatkozatok a ténymegállapítás vagy a véleménynyilvánítás körébe tartoznak-e, és így a politikus felelősségre vonható-e vagy sem. A másodfokon eljáró bíróság álláspontja szerint véleménynyilvánításról van szó.

A MET ugyanakkor továbbra is úgy gondolja, hogy a politikus valótlan, illetve a valóságot hamis színben feltüntető kijelentései jogellenesek, szerintük a képviselő a bíróságon egyetlen sérelmezett állítását sem tudta bizonyítani. Megvizsgálják a jogerős ítélet felülvizsgálatának lehetőségét.