2000 milliárd forinttal verte át az embereket, életfogytiglant kapott

2017.09.12. 12:04

Életfogytiglani börtönre ítélték Kínában a valaha volt legnagyobb piramisjáték kiagyalóját, Ding Ninget – írja a Bloomberg. A hitelezési illetve befektetési platformként hirdetett Ezubo üzemeltetőjének a szabadságvesztés mellett 100 millió jüan (mintegy 3,9 milliárd forint) pénzbüntetést is ki kell fizetnie. 

A Yucheng Group által üzemeltetett Ezubo 900 ezer embert károsított meg összesen nagyjából 7,6 milliárd dollárral (1950 milliárd forinttal) a szokásos modellben: irreálisan magas hozamot ígért a befektetőknek, de aztán kiderült, hogy a honlapjukon feltüntetett projektek 95 százaléka nem is létezik, és az új befizetők pénzéből fizették ki a régiek hozamát.

A vállalatot 2015 decemberében kezdték el vizsgálni a kínai hatóságok, miután akadozni kezdtek a kifizetések. A rendőrség most azon dolgozik, hogy amit lehet, vissza tudjanak szerezni a lenyúlt milliárdokból. A most elítélt Ding Ningen kívül a Yucheng további 24 alkalmazottját ítélték börtönre, az egyik vezető szintén életfogytiglant kapott.