Alig regisztráltak a Cégkapun

2017.09.12. 08:36

Eddig 257 ezer cég regisztrált a Cégkapun, a legtöbben az utolsó napon, augusztus 30-án, míg az azt követő héten mintegy 40 ezer regisztráció érkezett – árulta el a Világgazdaságnak a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.

Az egyéni vállalkozókat nem számítva a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint júliusban 1 millió 420 ezer gazdasági szervezet volt Magyarországon, tehát augusztus végéig nagyjából a regisztrációra kötelezett szervezetek 15 százaléka regisztrált.

Cikkünk megjelenése után a NISZ annyit fűzött hozzá a Világgazdaság cikkéhez, hogy Magyarországon tevékenykedő gazdálkodó szervezetek közül összesen 798 ezer kötelezett a Cégkapu használatára. "Hétfő estig 260 826 sikeres regisztráció érkezett, ami az érintett gazdálkodó szervezetek 32 százaléka" - írták.

A Cégkapu olyasmi, mint az Ügyfélkapu, csak ezen keresztül cégek, alapítványok, gazdálkodó szervezetek online tartják majd a kapcsolatot a hivatalokkal, dokumentumokat küldhetnek, fogadhatnak, így személyes ügyintézés nélkül, kényelmesebben és gyorsabban intézhetik a cégügyeiket. 

A törvény átmeneti felkészülési időszakot ad a cégeknek, így bár hivatalosan augusztus végéig kellett volna mindenkinek regisztrálni, december 31-ig még megúszhatják a büntetést, ha nem jelentkeztek be a rendszerbe. 2018-tól viszont már büntetésre is lehet számítani regisztráció hiányában.