9 hónap túladni egy ingatlanon, ha kisebb településen van

2017.09.13. 08:47

Lassabban kelnek el a lakások és a családi házak a piacon, mint 1-2 évvel ezelőtt, de az idén nyár végére lerövidült az eladási idő januárhoz képest – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Az idei adatok szerint országos átlagban 110 nap kell egy lakóingatlan eladásához, míg 2016-ban 84 nap, egy évvel korábban pedig 76 nap is elég volt. A panelek mennek el a leggyorsabban. 

Az elemzés szerint a korábbi gyors tempót főleg az okozta, hogy a válságot követő években a lakáspiacon hirtelen jelentek meg a vevők. Azüta a vásárlók is egyre jobban megnézik, mit vesznek, az ingatlanpiaci drágulás pedig szűkítette a potenciális vevők körét. Az idei nyári élénkülés és a rövidülő értékesítési idő a szakember szerint egyértelműen a lakáshitelezés felfutásának köszönhető.

Reménytelen helyzet a községekben

Az országos adatokon belül jelentős különbségek vannak az értékesítési időben. A leggyorsabban értelemszerűen a fővárosban lehet eladni a lakóingatlanokat, Budapsten jelenleg 80 napra van szükség az eladáshoz, míg tavaly 66, 2015-ben pedig 58 nap kellett ehhez. Szintén viszonylag gyorsan gazdára találnak a megyei jogú városokban lévő lakások: az idén 87 nap alatt keltek el, ez 1, illetve 4 nappal hosszabb időt jelent, mint a 2016-os és 2015-ös átlag.

A községek esetében az utóbbi években nagyon kitolódott az értékesítési idő. 2015-ben még 128 nap alatt el lehetett adni ezeket a lakóingatlanokat, 2016-ban 183 nap volt az átlag, ami az idén már 225 napra emelkedett. 

A panelt elkapkodják 

Az elhelyezkedés mellett az is nagyban befolyásolja az értékesítési időt, hogy téglaépítésű vagy panellakásról van szó, esetleg családi házról. Budapesten a paneleket adták el leggyorsabban, 55 nap alatt átlagosan.

Ezzel szemben a budapesti téglaépítésű lakásoknál 83 nap az átlag, a családi házaknál pedig 140 napot kell várni a vevőre. A megyei jogú városokban a panelekre 57 nap alatt akadt vevő, a téglából épült lakásoknál 86 nap az értékesítési idő, míg a családi házak esetében ugyanez 152 nap.