Legalább harminckét járatot törölt az Air Berlin

2017.09.13. 12:09

Az előző napi több mint száz járat után legalább harminckét járatot törölt szerda reggel az Air Berlin német légitársaság a pilóták bújtatott sztrájkja miatt. A légitársaság arra kérte utasait, hogy mielőtt elindulnának a repülőtérre, ellenőrizzék járatuk státusát a légitársaság honlapján.

A budapesti járatok közül eddig csak egy délelőtti gépet törölt az Air Berlin.

A Németország második legnagyobb légitársaságának számító Air Berlin elég rossz anyagi helyzetben van: augusztus 15-én gyakorlatilag csődbe ment,  miután a legnagyobb részvényesének számító Etihad Airways nem volt hajlandó tovább támogatni a céget. Az Air Berlin péntekig szeretne egy új befektetőt találni (érdeklődik többek között a Lufthansa, a Ryanair is) , a szeptember 21-én esedékes német választásokig pedig szeretné le is tudni az üzletet. Addig a cég a szövetségi kormány 150 millió eurós áthidaló kölcsönéből működik.

A cég 1500 pilótája közül viszont kedden közel kétszázan egyszerűen fellázadtak amiatt, hogy nem tudni, mi lesz a sorsuk a felvásárlás után, és egyszerre beteget jelentett. Ez teljesen illegális, munkát beszüntetni csak szakszervezeti felhívásra lehet, ennek megfelelően a pilóták szakszervezete is kritizálta az akciót. Szerdán 149 pilóta még mindig betegállományban van, így sok járat még mindig nem tud elindulni.

Az eddigi adatok szerint már ötmillió eurós veszteséget okozott az Air Berlinnek a pilóták váratlan akciója. Az akció miatt bajba került a Lufthansa leányvállalata, az Eurowings is, mert 33 repülőgépét a legénységgel együtt az Air Berlintől lízingeli.