Jamaicán tanulmányozták a rendezvényszervezést a jegybank munkatársai

shutterstock 598249631
2017.09.21. 12:53

Idén három hónap alatt négyszer utaztak Jamaicába a Magyar Nemzeti Bank (MNB) dolgozói. Áprilisban konkrétan úgy töltött a jegybank egy alkalmazottja 16 napot a Montego-öbölben, hogy ebben az időszakban nem volt olyan nagyobb szabású gazdasági konferencia a környéken, ami szükségessé tette volna az utazást – írja a 24.hu.

A lap Spät Judit, az Együtt elnökségi tagjának közérdekű adatigénylése alapján azt írja az út több mint 2 millió forintba került, ennek a költségnek a fele volt az útiköltség. A jegybank munkatársai februárban is jártak ugyanitt, igaz akkor csak hét napig, de annak az útnak az összköltsége egymillió forint volt, amiből az utazási költséget sikerült kihozni 400 ezer forintra.

A jegybank munkatársai az Értékpapír Felügyeletek Nemzetközi Szervezete (IOSCO) éves ülésén is részt vettek aztán május 14. és 18. között. Két munkatárs már május 10-én kiutazott, két társuk viszont csak 13-án indult el Magyarországról, hogy aztán 21-én együtt utazzanak haza. A 12 napos út 4,8; a 9 napos 3,4 millió forintba került a jegybanknak, az útiköltség minden esetben meghaladta az egymillió forintot.

A Magyar Nemzeti Bank azzal indokolja a látogatásokat, hogy jövőre Magyarország fogja rendezni az IOSCO éves ülését. "A nemzetközi szervezet minden esetben támogatja, illetve elvárja a következő évi házigazda jelenlétét, aktív megfigyelését az előző évi éves konferencia szervezésében, illetve lebonyolításában" - írták.

A cikkből kiderül az is, hogy az utak azért voltak ilyen drágák, mert az MNB belső szabályzata alapján Európán kívüli kiküldetés esetén igazgatóig bezárólag és minden más munkavállaló esetében csak business osztályon utazhatnak az MNB-sek, ha nem képzési célú a kiküldetés.

A szállásnál az ügyvezető igazgatókig bezárólag ötcsillagos szoba foglalható le, más munkavállalóknak három- vagy négycsillagos hotel ajánlott.

A jegybank visszautasítja a rosszindulatú spekulációkat

Az MNB közleményben utasította vissza a nemzetközi szerepvállalását ért "politikai célú" bírálatokat. Közölték: a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi szerepvállalásának jelentős részét a jegybank nemzetközi szervezetekben betöltött tagságából adódó kötelezettségek teljesítése adja. 

Ennek megfelelően az MNB munkatársai rendszeresen részt vesznek - többek között - az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (EKB) és a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) keretén belül működő fórumok és szakbizottságok, a BIS (Nemzetközi Fizetések Bankja), az IMF, az OECD, az európai felügyeleti hatóságok és egyéb, az MNB tevékenysége szempontjából releváns nemzetközi szervezetek ülésein. 

"Az MNB számára nem csak a társintézményekhez fűződő kapcsolatok szorosabbra fűzése képez prioritást, de igyekszik mind jobban bekapcsolni tevékenységét a nemzetközi pénzügyi vérkeringésbe is, amint ezt már a 2014-ben elfogadott alapokmányában is célként határozta meg. Ahogy MNB-s kollégák részt vesznek nemzetközi konferenciákon, workshopokon és egyéb szakmai rendezvényeken, úgy a jegybank is számos nemzetközi rendezvénynek szolgál már helyszínéül" - írták. 

A kiutazások célja a résztvevők szakmai fejlődésének érdekében történő tapasztalatszerzés és információcsere - áll a közleményben. Hozzátették, az egyes programokra való delegálás elbírálásának szempontjai között a rendezvény szakmai nívója, a részt vevő intézmények jelentősége és a megszerezhető tudástőke szerepel, nem pedig a rendezvény helyszíne. A Magyar Nemzeti Bank határozottan visszautasít minden ezzel ellentétes, az MNB-t rossz színben feltüntetni próbáló, rosszindulatú spekulációt.