Kivételezésért lobbiznak a Wall Street-i bankok a brit kormánynál

2017.09.25. 09:43

A Goldman Sachs vezette pénzügyi szolgáltatókból koalíció a brit pénzügyminisztériumnál lobbizik, hogy a kivételes pozíciót harcoljon ki a brexit utánra: a bankok szeretnék, ha az egységes EU-s piacon tudnának szolgáltatni akkor is, ha az Egyesült Királyság elhagyja az uniót – írja a Portfolio a Financial News London értesülései alapján.  

A Goldman és a többi bank ezzel megúszhatna azokat a tetemes költségeket, amelyek azzal járnának, hogy a kontinentális Európába költöztetnek komplett üzletágakat.

Az amerikai bankok nyomulását máris rengeteg kritika érte. A lap megszólaltatta a londoni City egy lobbistáját, akinek a pénzintézetét vélhetően nem érinti majd az amerikai bankok által kiharcolni kívánt egyezség, ő úgy kommentálta a terveket, hogy így egyes befektetési bankoknak kedvezőbb lenne a helyzet, mint másoknak. 

A Wall Street bankjai viszont azzal védekeznek, hogy a pénzügyi szolgáltatások más szabadkereskedelmi megállapodásokban is van, hogy különleges státuszt élvezhetnek, és hogy a mostani az egységes EU-s piachoz való mostani hozzáférésükkel közel sem lenne egyenértékű a megállapodás.

A Goldman Sachs egyelőre nem kommentálta az értesüléseket. A banknál kapott lobbista pozíciót Jose Manuel Barroso, a Európai Bizottság korábbi elnöke, akit számos kritika ért az állás elfogadása miatt, pontosan az ehhez hasonló feladatok miatt: a brexit-tárgyalások során így gyakorlatilag a korábbi legfőbb vezetője lobbizhat akár az EU érdekeivel szemben. Juncker etikai vizsgálatot is kezdeményezett elődje ellen, de ezen felmentették Barrosót.