Kínából száműzik, Japánban szívesen látják a bitcointőzsdéket

2017.09.29. 15:18 Módosítva: 2017.09.29. 15:25

A japán pénzügyi felügyelet (FSA) tizenegy cégnek engedélyezte, hogy digitálisdeviza-tőzsdét üzemeltessen – írja az MTI. A pénteken kihirdetett döntéssel Japán szembemegy a környező országokkal, amelyek éppen szigorítják a kriptopénzek feletti ellenőrzést, Kína például néhány hete záratta be a saját bitcointőzsdéit.

Japánban áprilisban fogadták el a bitcoint legalizáló törvényt, amellyel egyben kötelezték a kriptodevizaváltókat működtető vállalatokat, hogy hozzák összhangba tevékenységüket a jogszabállyal és regisztráltassák magukat.

A japán pénzügyi felügyelet egy sor követelményt írt elő ahhoz, hogy jegyzékbe vegyen bármely operátort. Így például erős számítógépes rendszerrel kell rendelkeznie az adott cégnek, ellenőrizni kell minden ügyfél személyazonosságát és el kell különíteni az ügyfélszámlákat. A lépésnek egyfelől az volt a célja, hogy elkerüljék a világ akkori legnagyobb és egyik legbiztonságosabbnak tekintett bitcointőzsdéje, a tokiói székhelyű MT Geox 2014-ben bekövetkezett csődjének megismétlődését.

Másrészt egyensúlyt kell teremteni a befektetők védelmének és a pénzügyi technológiai (fintech) innovációk támogatásának szükségessége között. A japán befektetők körében idén nagy népszerűségre tett szert a bitcoinnal és más kriptodevizákkal való kereskedés, amit elősegített a bitcoint törvényes fizetőeszköznek elismerő jogszabály, illetve a különböző kriptopénzek, a bitcoin mellett például az ether árfolyamának látványos emelkedése. A japán FSA még 17 kriptodeviza-váltó cég regisztrációs kérelmét vizsgálja. Az új szabályozás előtt működő vállalatok közül 12 úgy döntött, hogy beszünteti tevékenységét.