Nekiment az Airbnb-knek a VIII. kerületi önkormányzat

063 485917269
2017.10.02. 17:14

Eléggé megnehezítette a VIII. kerület önkormányzata azt, hogy újabb lakásokat adjanak ki az Airbnb vagy hasonló szolgáltatások keretében. A Runbnb blog azt írja ugyanis, hogy a közgyűlés beleírta a településkép védelméről szóló, szeptemberben elfogadott rendeletébe, hogy

bele kellene írni a társasházak szervezeti és működési szabályzatába, hogy megengedik a lakások szálláshelyként való kiadását. 
nyolcrendelet orig
Fotó: Runbnb

Eddig ahhoz, hogy az önkormányzat szálláshelyként nyilvántartásba vegyen egy airbnb-s lakást, elég volt az, ha a tulaj igazolja, hogy a többi lakó nem tiltakozik az ellen, hogy a társasházban turisták szálljanak meg. Az új szabály viszont nagyon megnehezíti azt, hogy új lakások szálljanak be a vendéglátásba, sőt, a Runbnb blog bejegyzése szerint gyakorlatilag nem lehet majd innentől kezdve új szálláshelyeket regisztrálni a kerületben. 

A már meglévő airbnb-s lakásokra nem vonatkozik a szabály, viszont ha a lakás tulajt cserél, és az új tulaj is szálláshelyként szeretné használni az ingatlant, akkor ilyen esetben már csak akkor lehet Airbnb-n kiadni a lakást, ha a ház szmsz-e kifejezetten lehetővé teszi ezt.

A VIII. kerület rendelete nem előzmény nélküli, ugyanis az V. kerületben már volt olyasmire példa, hogy társasházakban beleírták az szmsz-be, hogy csak akkor lehet airbnb-zni a házban található lakásokban, ha a lakók ebbe beleegyeznek, de olyasmire még nem volt példa, hogy egy egész kerület ilyen szigorúan szabályozza az Airbnb-s lakáskiadást. A budapesti Airbnb-helyzetről bővebben ebben a cikkben írtunk, a nemzetközi helyzetről pedig itt olvashat.