Gyurcsány elismerte a Czeglédynek adott kölcsönt

2017.10.06. 09:04
Gyurcsány szerint likviditási gondokra hivatkozott Czeglédy, tisztességes feltételekkel adtak neki kölcsönt. A pénzt nem biztos, hogy valaha viszontlátják, de hálás a jobboldalnak, hogy rokonszenveznek és együttéreznek velük.

Gyurcsány Ferenc szerint tényleg adtak kölcsön a milliárdos adócsalással vádolt Czeglédy Csabának, hivatkozik a Magyar Idők a Klubrádióra. Gyurcsány elmondta, hogy feleségét, Dobrev Klárát azzal kereste még meg Czeglédy, hogy egy-két hónapos átmeneti fizetési gondjai vannak, és kérte, hogy adjanak neki kölcsön. 

Ő pedig tisztességes feltételekkel adott is neki, jegybanki alapkamatra szerződtek 255 ezer euróra, nagyjából 80 millió forintra, hogy Czeglédy ki tudja fizetni a béreket. Ezt a pénzt nem tudni, hogy valaha viszontlátják, de semmi kivetnivalót nem lát ebben az ügyletben. 

Ha emiatt aggódik a jobboldal, hogy mi ezen veszítünk, akkor köszönöm szépen a rokonszenvüket és együttérzésüket. Igazán hálás vagyok nekik, hogy eljutottak idáig, hogy engem sajnálnak - mondta még a rádióban a volt miniszterelnök. 

Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő egyébként ügyvédként korábban képviselte Gyurcsány Ferencet és az MSZP-t. A kormánypárti napilaphoz került szerződést Gyurcsány felesége, Dobrev Klára, az Altus Portfólió vezérigazgatója írta alá, február 25-én kötötték, lejárati ideje pedig 2016. április 30. volt.

Czeglédyt milliárdos adócsalással vádolták meg azóta. A gyanú szerint a Czeglédy Csaba által vezetett bűnszervezet 2013 és 2016 között az állami költségvetésnek összesen 3,1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott.

A csoport tagjai olyan számlázási láncolatot alakítottak ki, amelyben a cég a szerződésben vállalt kötelezettségét papíron több alvállalkozón, iskolaszövetkezeteken keresztül látta el, de a munkaerőt közvetlenül biztosította. A gyanú szerint az iskolaszövetkezetek a számlázási lánc végén álltak, és a szerepük csak a fiktív számlák kiállítása volt, hogy kevesebb adót kelljen fizetnie a csoportnak.