Hajdú Péter és a csornai napelemgyár ügye: zavaros brit–ukrán cégek

2017.10.06. 09:41
Egy beregszászi idénymunkás 55 évesen alapított egy brit céget, majd gyorsan beszállt Hajdú Péter Frizbi Entertainment nevű cégébe. Képzeljék, nincsen egyedül! A kárpátaljai kisvárosban több ötvenes-hatvanas éveiben járó kisember is nemzetközi terjeszkedésbe fogott. Hihető? Nem nagyon, inkább egy jól ismert céges trükkről lehet szó.

Egy 55 éves beregszászi idénymunkás felnézett az uborkaszedésből, és úgy döntött, hogy Nagy-Britanniában alapít egy céget, majd összeáll Hajdú Péterrel vállalkozni.

Igaz, a Bors szerint erre ő maga nem emlékszik, nem tud arról, hogy cége lenne, ahogy Hajdú Pétert sem ismeri. De majd a nyomozók kivizsgálják az ügyet, a jogászok biztosan hitelesen fognak érvelni amellett, hogy

dehogynem tetszett nemzetközi terjeszkedésbe fogni, csak éppen el tetszett felejteni.

És akkor álljon itt egy látszólag teljesen más jellegű hír. A Legfőbb Ügyészség egy jobbikos képviselő parlamenti kérdését feljelentésként értékelte, és a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészséghez fordult. A kérdés az, hogy a csornai napelemgyár kapcsán megvalósult-e jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette.

Valamiképpen ebben a történetben is megjelent egy beregszászi hölgy, ő ugyan még csak 54 éves, de szintén úgy gondolta, hogy éppen ugyanazon a brit címen alapít egy céget, csak ő nem a szórakoztatásban, hanem a napelemgyártásban látott fantáziát.

Miről lehet szó?

Emlékeznek még Kaya Ibrahimra? Arra a németországi török vendégmunkásra, aki 1995-ben több, jelentős köztartozást felhalmozó Fidesz-közeli céget vett a nevére. Amikor a bűncselekmény már elévült, hirtelen tisztulni kezdtek az emlékek, a közvetítő, de még maga Ibrahim is nyilatkozott, elmondta, hogy egy céget valóban vett, utána már csak ráhamisították az aláírását a további papírokra.

Nemrégiben Orgován Béla esete keltett feltűnést, Tarsoly Csaba kísérletezett azzal, hogy átadja a Quaestor-csoport irányítását a balek strómannak, aki állítólag 500 ezer forintért vállalta volna, hogy aláír.

De mi értelme ennek az egésznek, vajon mentesíti-e az elődöket a frissen kinevezett kamutulajdonos vagy kamucégvezető? Elvileg nem, de ha a nemzetközi jogsegélykérések miatt lelassul a folyamat (láthatjuk a mi történetünkben, brit és ukrán szereplőkkel érdemben lassulhat a vizsgálat), vagy ha a

régiek azt mondhatják, hogy ők minden okiratot átadtak a cégvezető utódnak, akkor jelentősen át tudják tolni a felelősséget az újakra.

Ez sokszor lehet előnyös, például ha tartozások vannak, ha osztozni kellene valamilyen vagyonelemen, ha nem megfelelően használta fel a cég az elnyert uniós forrásokat. Csak éppen nem tiszta a buli.

A beregszászi cégtulajdonosok

Azt majd a nyomozó hatóságok és az adóhatóság feladata lesz pontosan kideríteni, hogy mi történt, jogilag mi bizonyítható be, de pusztán a cégregisztert böngészve is világosan látszik, hogy a fenti történetekre rímelő, rendkívül egyszerű felelősséghárítási metódusról van szó.

Nézzük az eseteket, szigorúan a tényeket követve. Hajdú Péter tévés személyiség cégébe, a Frizbi Entertainmnet Kft.-be a GB-UA Entertainment Ltd. szállt be. A nagy-britanniai (egészen pontosan walesi) társaság székhelye: Unit 22 Bulrushes Business Park, Coombe Hill Road, East Grinsead, West Sussex, United Kingdom, RH194LZ.

Jó hosszú, de mit tehetünk, ez a pontos cím.

A brit cégregiszterből az is látszik, hogy a mindössze 100 font alaptőkéjű társaság tulajdonosa egy Leinart Valentyna nevű hölgy. Róla írtuk, hogy a Bors megtalálta, kiderült, hogy az 55 éves hölgy nem tudott arról, hogy angol cége lenne, arról sem, hogy beszállt Hajdú Péter mellé, amúgy nem is a papírokban szereplő Bégányban lakik, hanem Beregszászon. Na, ez már érdekes lesz.

Vannak mások is

Az esete ugyanis egyáltalán nem egyedülálló. Olyan lehet ez, mint a tiszazugi méregkeverő asszonyok hírhedt ügye: valaki elkezdte, a többiek folytatták. Már ha egyáltalán tudtak arról a beregszásziak, hogy cégtulajdonosok lettek. Könnyen lehet, hogy egy beregszászi kötődésű ember valahogyan személyes adatokat és aláírásokat szerzett, és ezekkel élt vissza.

Na de nézzük a csornai esetet: idén április 26-án a mindössze 24 ezer fős és sajnos elég szegény Beregszász egy másik magyar ajkú lakosa, az 54 éves Yuliia Feisa is úgy döntött, hogy sosem késő elkezdeni a nemzetközi cégépítést.

Neki is éppen Nagy-Britannia, valamint pontosan a Unit 22 Bulrushes Business Park, Coombe Hill Road, East Grinsead, West Sussex, United Kingdom, RH194LZ cím tetszett meg. Ő Solnechnaia Energia Ltd.-nek, vagyis napenergiának nevezte el cégét, és azonnal magyar befektetés után nézett.

Talált is

Valamiért ő is éppen egy zavaros helyzetben levő céget talált meg befektetése tárgyának. A cégjegyzék szerint a brit–ukrán entitás most a Thin Film Solar (vagy EcoSolifer) Zrt. résztulajdonosa. Ennél a cégnél a stakeholderek mindenen összevesztek, főleg a pénzen, de még a társaság neve is éppen per alatt áll.

A csornai napelemgyár
A csornai napelemgyár
Fotó: Ecosolifer

Ez a hányatott sorsú társaság elvileg az Exim hiteléből megvalósítandó csornai napelemgyár tulajdonosaihoz kapcsolódik, korábban a HVG írt részletes cikket a rendkívül bonyolult történetről.

Mindenesetre a frissen alapított brit cég még egy hónapos sem volt, amikor állítólag részesedést vásárolt a Thin Film Solarban, vagy eredeti nevén EcoSoliferben.

Gagyi a köbön

A beregszászi asszonyok brit–magyar érdekeltségei körül minden gagyi. Leinart Valentyna arra is panaszkodott, hogy nem is lakott soha a bégányi címen, ami nála fel volt tüntetve, és fogalma sincs a cégeiről. Feisa Yuliia cégvezetői emailcíme (feisa.yuliia@gmail.hu) már a végződése alapján is gyanús, ugyanúgy nem működik, mint ahogy a gmail.com végződésről is visszapattant a levelem.

Feisa asszony címe a különböző papírokban hol Rózsakert 111., hol Rozsos Kert 117. Ő egyébként semmilyen tisztséget nem tölthet be hazai vállalkozásban, hiszen korábbi érdekeltsége, a Feisa Protect Kft. kényszertörléssel szűnt meg.

Mindenki vállalkozik

Szerencsére a családjában nem volt egyedi a vállalkozószellem, Yuliia lakcímével azonos címmel rendelkezik Feisa Mykola, aki 63 éves (vélhetően házastárs). Ő is több magyar cégben is érdekelt. Az mindenképpen dicséretes, hogy a nyugdíjas korhoz közeledve, Mykola vállalkozásokba fogott, de sajnos rossz hírünk van,

nem választotta meg a legjobban a befektetéseit,

mert olyan cégekbe is belépett, mint a Kunarep Gabonakereskedelmi Kft., amely hamarosan csődbe ment, vagy olyanba is, mint a Cart-Limpex Kft., amelyet kényszertörölni kellett.

A Pizza Monkey nevű érdekeltségben már egy Kish Anita nevű hölggyel együtt érkezett, utóbbi hölgy érdekeltségeit is hosszasan lehetne sorolni. Ki lehet találni, ő is beregszászi.

Ezek a szikár tények a cégregiszterből, ha a nyomozók ennél többet szeretnének tudni, akkor vélhetően

meg kell kérdezni a beregszásziakat, hogy tudnak-e a saját vállalkozásaikról.

Ha igen, ők a felelősek. Ha nem, akkor érdemes lenne megpiszkálni, hogy vajon kik voltak azok az ügyvédek, akik ellenőrizték az adásvételek során a személyazonosságokat. Ennek a közeljövőben mi is igyekszünk utánajárni.