Munkahelyteremtés nélkül is kaptak pénzt multik munkahelyteremtésre

2017.10.10. 07:49

A kormány több esetben is úgy adott egyedi kormánydöntés alapján kötött támogatási szerződés formájában állami támogatást cégeknek, hogy a támogatás feltételeként megszabott munkahelyteremtésre már a szerződés megkötése előtt sor került.

KKM: Nem a szerződés megkötésétől kell számolni a munkahelyteremtést

Cikkünk megjelentése utána a Külgazdasági és Külügyminisztérium reagált az Mno.hu cikkére. A reakciót változtatás nélkül közöljük: 

"A bázisértékek meghatározása nem a támogatási szerződés megkötéséhez fűződik, hanem a beruházás megkezdéséhez, amely sok esetben jóval a támogatási szerződés aláírása előtt, a támogatási döntéshozatali eljárás korábbi szakaszában megtörténik.

Ennek értelmében hibás és téves minden olyan megközelítés, amely a szerződés aláírásának időpontjához képest kéri számon a megteremtett munkahelyeket és beruházási költségeket.

 Az uniós jogszabályok világosan kimondják: a munkahelyteremtést és a beruházási költségeket onnantól kezdve kell számolni, amikor egy cég elfogadja a kormány támogatási ajánlatát, és nem onnantól amikor a szerződést aláírják."

Az egyedi kormánydöntések alapján adott támogatások esetében többnyire három feltételnek kell megfelelniük a cégeknek a pénzért cserébe: a bevétel mellett szerződésben kellett vállalniuk, hány új munkahelyet teremtenek, és hány százalékban alkalmaznak felsőfokú végzettségűeket.

Hell energiaitalok haladnak a gyártósoron a Hell Energy Magyarország Kft. szikszói üzemében.
Hell energiaitalok haladnak a gyártósoron a Hell Energy Magyarország Kft. szikszói üzemében.
Fotó: Marjai János / MTI

Ehhez képest az Mno.hu cikke alapján a Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy kötött támogatási szerződést a Hell-csoport vállalkozásaival, hogy a cégek már a szerződés megkötésekor 600 munkavállalót alkalmaztak, miközben a szerződésben az volt az elvárás, hogy a 172 fős munkavállalói létszámot 492 főre növeljék. Az árbevétellel kapcsolatban 2020-ig 27 milliárd forint volt az elvárás, miközben a támogatás kiosztásakor a cégcsoportnak már 30,4 milliárd forint volt a nettó árbevétele.

A szintén támogatásban részesülő Continental azt vállalta, hogy a veszprémi gyárában a meglévő 1699 fő mellé 130 új embert vesz fel, és árbevételét 67 milliárd forint fölé emeli. Ehhez képest a szerződés megkötésekor már 2023-an dolgoztak a gyárban és az üzem árbevétele 73 milliárd forint volt. A lap által megszerzett dokumentumban szereplő listából csak a miskolci Takata teremtett valóban munkahelyeket, vagyis nem a meglévő létszámra kapott támogatást.

A jogszabályok szerint a kormányon kívül a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék, de az Európai Bizottság is ellenőrizheti a szerződésben foglaltak teljesülését, de nem egyértelmű, hogy volt-e bármilyen ellenőrzés. Mivel nem tiszta, hogy a külügy mi alapján osztja ki ezeket a pénzeket, a lap a Transparency International jogvédő szervezettel közérdekűadat-igénylési pert indított a külügyminisztériummal szemben a döntést megalapozó dokumentáció kiadása érdekében.

Az EU-s átlaghoz képest is sokat költünk nagyberuházások támogatására, ami jellemzően azt jelenti, hogy német multiknak adunk elég sok ingyenpénzt autóipari állásokért. A multik állami támogatásáról  itt írtunk részletesebben.