Megtudhatjuk, hogy mennyi a brókercégek jutaléka

2017.10.16. 08:38

Jövő év január 3-tól már életbe lép a nálunk is átvett, a befektetők védelmét célzó új uniós szabályrendszer. Ezeket a Mifid II. irányelv és a Mifir-rendelet alapján kell elképzelni, ezekhez plusz eligazítást az MNB honlapján is talál. Általában véve több releváns információt kell adni az ügyfeleknek kötelező jelleggel.

A főbb változások közül a jegybankos Szeniczey Gergő többet is kiemelt az MTI-nek, például:

  • Az egyes szolgáltatócégek kötelesek lesznek bemutatni, hogy mennyi jutalékot kapnak az általuk forgalmazott egyes befektetési alapokért az adott alapkezelőtől. Így például elgondolkozhat az ügyfél, hogy miért azt az alapot ajánlgatják neki, amiért magasabb jutalékot kaphat a közvetítőcég.
  • Ezentúl csak az ügyfélnek nyújtott szolgáltatásért járó díj számítható fel az ügyfélnek, más, a piaci szereplők közti egyéb juttatás nem. 
  • Elválik a tényleg független tanácsadó a nem teljesen függetlenektől. Csak az lehet független tanácsadó, aki csak az ügyféltől kap pénzt a tanácsaiért. Nem mondjuk pont a befektetési szolgáltatóktól.
  • Egyes pénzügyi termékeket azonnal letilthat majd a felügyelet.

De összességében elég sok részlet fog változni. Ugyanakkor ezek miatt nekünk nem kell semmit másképp csinálnunk, a bankoknak, pénzügyi szolgáltatóknak viszont annál inkább.

Az eredményeket pedig úgyis a gyakorlat fogja megmutatni, a nagyon bonyolult termékeknél úgyis rengetegen esélytelenül próbálnák megérteni a termék összes jellemzőjét, akkor is, ha több információt kapnak. Illetve az irányelveink a Quaestor vagy a Buda-Cash idején is értelmesek voltak, csak úgy tűnhetett, hogy némely cégeknél kevésbé akartuk betartani őket, mint másoknál.