Felpörögtek az építkezések augusztusban

2017.10.17. 10:46

Kiemelkedően jó teljesítményt nyújtott az építőipar augusztusban a KSH friss adatai alapján: az építőipari termelés volumene 36,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi bázist, júliushoz képest pedig 9,8 százalékkal többet termelt az iparág.

2017 augusztusában az előző év azonos hónapjához képest:

  • az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal nőtt Az épületek építésének növekedése augusztusban is elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének az eredménye. 
  • A megkötött új szerződések volumene az előző évihez képest 46 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal.
  • Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállóépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződéseknek az eredménye a növekedés.

Mindez azt mutatja, hogy bár a munkaerőhiány problémát okoz az iparágban, egyelőre még nem fékezi nagyon az építőipar teljesítményét. A Portfolio cikkéből az is kiderül, hogy bár a 2005-2006-os iparági rekordhoz számos egészségtelen tényező járult hozzá, mint például az állami költségvetés elszállása és a lakossági devizahitelezés felpörgése, hosszabb időtávon még messze van a csúcstól az építőipar teljesítménye.