Egy dán tévé szerint több tonna ruhát éget el a H&M, a cég cáfol

2017.10.18. 12:31 Módosítva: 2017.10.19. 15:34

A környezetbarát és újrahasznosítható termékeivel kampányoló H&M divatcég évente több tonna új ruhát éget el egy dániai égetőműben, állította egy riportban a dán TV2 tévécsatorna.  A H&M azt közölte: csak azokat a ruhákat égetik el, amelyek nem felelnek meg a biztonsági és egészségügyi előírásoknak. A többi ruhát leértékelve adják el, jótékonysági szervezeteknek adományozzák vagy újrahasznosítással foglalkozó cégeknek továbbítják. 

A dán TV2 Operation X nevű műsorában olyan felvételeket mutattak be, amelyeken titokban érkeznek a roskildei égetőműbe teherautók a teljesen új, árcímkékkel ellátott ruhákkal. A műsornak több korábbi alkalmazott is megerősítette, hogy itt semmisítik meg nagy tételben az eladatlan termékeket. A riport készítőinek szállítólevelek is a birtokába kerültek. Ezek azt mutatják, hogy Roskildében már 2013 óta égetnek el ruhákat, évente átlagosan 12 tonnát. A ruhák a konszern dániai központi raktárából, Grevéből érkeznek ide.  

000 Par2186522
Fotó: Olivier Morin

A riport megjelenése után a dán H&M azt közölte: valóban égetnek el ruhákat, de csak gyári hibás vagy sérült termékeket. Például olyanokat, amelyeket a szállítás során víz ért, a raktározás közben penészesek lettek, vagy a határértéket meghaladó mértékben mutathatók ki rajtuk egészségre káros anyagok, például ólom. A cég a Facebookon azt írta: "Meglepett minket ez a riport, a H&M-nek ugyanis semmi oka nincs arra, hogy a hibátlan termékeit elégesse".

A dán tévéműsor stábja azonban vitatta ezt. Ők azt állították: az égetőműbe érkező ruhák egy részét megvizsgálták, amelyeken se víz, se nedvesség, se penésznyomok, se ólomszennyezettség nem volt kimutatható. A dán tévének Christina Dean, a környezetbarát és pazarlásmentes textilkereskedelemért küzdő Redress nevű szervezet vezetője azt mondta: érthetetlen számára, hogy egy ilyen világcégnek hogyhogy nincs olyan raktára, amelyben nem tudják megvédeni a ruhákat az átnedvesedéstől, a penésztől vagy az egészségtelen szennyeződésektől.  

H&M: Nem igaz, amit a tévé állít

A magyar H&M kommunikációs vezetője szerint egyáltalán nem igaz, amit a tévéműsor állít. "A H&M nagyon ritka esetekben küld termékeket megsemmisítésre, és ezek kizárólag olyan esetek, amikor a termékek nem felelnek meg a biztonsági előírásoknak és szabályoknak (például, amennyiben a raktározás vagy szállítás alatt bepenészesednek, vagy nem felelnek meg a vállalat szigorú vegyi anyagok használatára vonatkozó előírásainak). Megdöbbentő, miért állítja azt valaki, hogy elégetjük a hibátlan termékeinket is azokon kívül, amiket muszáj a fent említett okokból kifolyólag. Egyáltalán nincs okunk erre." - írta a cég képviselője.

A H&M állítja: a dán tévé által bemutatott termékeken penészt, illetve olyan ólomszennyezettséget mutattak ki egy külső laboratóriumban, ami magasan túlmutat a H&M 90 ppm-es önként vállalt határértékén. Ezeket a termékeket ezért megsemmisítették. A cég szerint ezzel szemben a dán tévé olyan ólomra vonatkozó laboreredményt mutatott be, ami nem az egész ruhára vonatkozott, és nem arra a részére, ahol a H&M a túl magas értéket mérte. A TV2  a H&M közleménye szerint penész-tesztet nem végzett, csak baktériumok jelenlétére végzett el vizsgálatot. 

Amelyik termékeknél nem teljesülnek a H&M biztonsági szabályaiban előírtak, azokat nem árusítják és nem is kerülnek újrahasznosításra - közölte a cég. Azokat a termékeket, amelyek nem egészségügyi vagy biztonsági okokból nem kerülnek forgalomba, vagy jótékonysági szervezeteknek adományozzák, vagy újrahasznosítják az ezzel foglalkozó vállalatok. 

A dán tévé riportja szerint a H&M mellett más nagy cégek is így semmisítik meg a felesleget. A Bestseller nevű konszern például évi 49 tonnányi ruhát éget el. Ők is selejtes termékekre hivatkoznak, de a tévé szerint ennek igazi oka az, hogy jobban megéri elégetni a ruhát, mint újrahasznosítani.  

Gondolta volna, hogy a ruhagyártás a világ második legszennyezőbb iparága közvetlenül az olajszektor után? Ebben a cikkünkben mindent elolvashat arról, milyen környezeti pusztítással jár az olcsó és divatos ruha előállítása, majd az így felhalmozódott használtruha-mennyiség kezelése.