Pórul járhat a határokon, ha adótartozása van

2017.10.19. 11:48
Meglepő gyakorlattal lép fel újabban az adóhivatal. Mind a Liszt Ferenc Repülőtéren, mind Röszkénél volt olyan eset, amikor egy véletlenszerűen kiválasztott határátlépő csak adótartozásai kifizetése után folytathatta útját, illetve tarthatta meg a nála levő ingóságokat.

Ki ne helyeselne akkor, ha arról hall, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hatékonyan szedi be az adóbevételeket, vagy a még nem rendezett adótartozásokat? Ám a fővárosi könyvelők körében mégis felháborodást váltott ki egy újszerű és erősen szelektívnek tűnő gyakorlat.

Kiemelték a sorból

Több idevágó történetet is hallottunk. Az egyik egy egyéni vállalkozó fodrászról szól, aki az elmesélés szerint mindig rendesen fizette esedékes adókötelezettségeit, de amikor nyaralni volt, megcsúszott egy befizetéssel. Repülővel érkezett haza Budapestre, a zöld folyosón jött át az elenőrzésen, de a NAV egyik munkatársa véletlenszerű kiválasztással kiemelte a sorból. Minden csomagját átkutatták, majd

a hölggyel közölték, hogy negyvenezer forint körüli adótartozása van, amit azonnal rendeznie kell.

Mivel készpénz nem volt a fodrásznál, egy embert felhívhatott, végül másfél óra elteltével távozhatott, amikor kifizette a kölcsönkapott pénzből a tartozást. Az esetről jegyzőkönyv készült.

Végrehajtás

Az eset kapcsán az is elhangzott, hogy amennyiben nem teremti elő a pénzt, akkor az útipoggyászból ingóságokat foglalhat le a NAV munkatársa. Megkérdeztük az esetről Ruszin Zsoltot, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnökét, aki maga is hallott ilyen esetekről.

„Az a véleményem, hogyha majd az államtitkárt is feltartóztatják az országhatáron és megvizsgálják, hogy van-e adótartozása, sőt minden politikus, közszereplő átesik ezen, akkor lesz itt az ideje, hogy a katás fodrászokra is sor kerüljön.

Amíg a NAV végrehajtási gyakorlata nem egységes és nem egyenlően jár el mindenkivel szemben, addig nincs miről beszélni!”

– vélekedett a szakember.

Röszke

Hasonló esetről kaptunk tájékoztatást a személyautóval Magyarországra érkezők esetében is. Egy Röszkénél belépő autós hasonlóképpen járt, vagyis a véletlenszerűen meginduló és feleslegesnek bizonyuló vámvizsgálat után a NAV munkatársa megnézhette az autós adófolyószámláját, ahol tartozás volt, ezért a NAV munkatársa itt is végrehajtást/foglalást helyezett kilátásba. Az általunk megkérdezett egyik szakember szerint 2016. január 1-től az adóhatóság és a vámhatóság integrációja új szakaszba lépett, a vám- és pénzügyőrök látják az adótartozásokat.

És mivel az adótartozás akár másnap végrehajtható, jogszerű, ugyanakkor eddig szokatlan és igencsak esetleges ez a gyakorlat. Ahogyan az sem tűnik kellően szabályozottnak, hogy az utasnál levő ingóságokról hogyan tudja a NAV munkatársa eldönteni, hogy az lefoglalható-e, vagy szükséges-e az alapvető életviteléhez.

Mindenesetre, aki olyan határátlépésre készül, ahol felmerülhet a vámvizsgálat, jó, ha rendezi az adótartozásait, mert akár kellemetlen közjátékra is számíthat. Az ügyben elküldtük a kérdéseinket a NAV-nak is, amint választ kapunk, jelezzük!