Áder nem írta alá a kötelező kéményellenőrzés eltörléséről szóló törvényt

D KOS20170113005
2017.10.20. 11:44

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését – írja az MTI.

A parlament honlapján elérhető levelében az államfő azt írta: az önkéntes, megrendelésen alapuló kéményseprőipari szolgáltatás a biztonsági szint radikális csökkenését jelenti, és az életveszélyes helyzetek számának jelentős növekedését eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok szerint a balesetek száma többszörös azokban az országokban, ahol önkéntességen alapuló rendszer működik - hívta fel a figyelmet Áder János, aki ezért nem ért egyet a kéményseprőipari törvény módosításával.

A köztársasági elnök emellett jogalkotási, jogszabályszerkesztési kifogást is emelt a törvénnyel kapcsolatban. Annak ellenére ugyanis, hogy az Országgyűlés a jogszabály kétharmados többséget igénylő rendelkezéseit nem fogadta el, az államfőnek megküldött törvényszöveg sarkalatossági záradékot tartalmazott. Az államfő arra kérte az Országgyűlést, hogy tárgyalja újra a jogszabályt és a jelzései megfontolásával fogadja el ismét.

A Kéményseprők Országos Szakszervezete üdvözölte Áder János döntését. "Ezen döntésével Áder János tanúbizonyságot tett arról, hogy a nemzet egységét kifejezve, vitathatatlanul fontosnak tartja a magyar állampolgárok élet- és vagyonvédelmének biztosítását, továbbá a környezet megóvását és ugyanerre kéri a magyar Országgyűlés valamennyi képviselőjét" - írták.

Az Országgyűlés kedden 119 igen szavazattal, 34 nem ellenében és 23 tartózkodás mellett fogadta el azt a törvénymódosító csomagot, ami alapján eltörölnék a kötelező kéményellenőrzést.  Az elfogadott javaslat indoklása szerint a jelenlegi szabályok évenkénti, illetve kétévenkénti kéményellenőrzés lehetővé tételére kötelezték a családi házakban lakókat, ami adminisztrációs és időbeli terhet jelentett számukra. A jövőben azonban a tulajdonosok szükség szerint maguk rendelhetik meg az ellenőrzést és tisztítást egy általuk választott időpontra, így nem függnek a szolgáltató munkavégzési rendjétől.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd / MTI)