Karácsonyra megdrágulhat a tojás

2017.10.30. 16:36

Míg idén januárban még 30 forint volt egy átlagos tojás ára, november végére 50, karácsonyra pedig akár 60 forintra is emelkedhet az ár - írja a Napi.hu. A portál az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai alapján azt írja, hogy az M-es, azaz normál méretű tojás most 39 forintba kerül átlagosan, de az áremelkedés várhatóan egyre csak gyorsul majd. Az áremelkedés oka az, hogy

húsvét óta tojáshiány van Európában.

Ennek nagyrészt a nyáron kirobbant fipronil-botrány az oka, vagyis az, hogy holland csirketelepen rovarirtó szerrel szennyeződtek a tojások, ezekből és a belőlük készült termékekből pedig 17 európai országba, köztök Magyarországra is került. Emiatt Hollandiában és Németországban is sok telepet bezártak, így jóval kevesebb tojás került a piacra. A hiányt keletről pedig nem lehet pótolni, mert a szigorúbb uniós egészségügyi előírások miatt Ukrajnából, a Balkánról és Oroszországból nem lehet tojást importálni. 

Magyarországon is hiány van és, ahogy Molnár Györgyi, a Magyar Tojóhibrid-Tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége titkára a Napi.hu-nak fogalmazott, keresleti piac alakult ki, vagyis a termelők szabhatják meg az árat. Mindez annak ellenére alakul így, hogy egyre kevesebb tojást fogyasztunk. Tavaly fejenként átlagosan 215 tojást ettek a magyarok, míg egy évtizeddel korábban még 300 volt az átlagos fogyasztás. 

Mindez azt jelenti, hogy a vaj, a tejföl és a csirkemell mellett a tojás lesz az az áru, aminek az áremelkedésével számolni kell az év végéig. Molnár Györgyi szerint legfeljebb jövőre csökkenhet majd valamennyit a tojás ára.