Ötvenszer drágább a Farkasrétiben temetkezni, mint Győrben

2017.10.31. 11:12

Halottak napja környékén minden temető elég hasonló képet mutat, tele friss virágokkal, mécsesekkel és emberekkel. Ez viszont óriási egyenlőtlenségeket takar, ahogy ugyanis a CIG Pannónia biztosító kutatásából kiderül, óriási különbség van abban, hogy az ország egyes részeiben mennyibe kerül temetkezni. A biztosító egész pontosan azt hasonlította össze, hogy hol mennyiért lehet egy sírhelyet bérelni, és azt találta, hogy a legolcsóbb és legdrágább temetők között több mint ötvenszeres a különbség. 

A legdrágább sírhelyek Budapesten vannak, azon belül is a Farkasréti temető a legdrágább, itt 600 ezer forintnál is többe kerülhet egy 25 évre kibérelt sírhely. A Fiumei Úti Sírkertben ugyanez 300 ezer forintba, az Óbudai temetőben 240 ezer forintba, az Új köztemetőben pedig 143 ezer forintba kerül. 

Ezzel szemben a legolcsóbb sírhelyek az ország nyugati felén vannak: Kaposváron és Szombathelyen 20 ezer, Győrben pedig 11 ezer forintért lehet 25 évre kiváltani egy sírhelyet. Más vidéki városokban már közelebb vannak az árak a budapestiekhez, Szolnokon például 150 ezer forint egy sírhely bérlése. 

Az urnás temetés mindenhol egy kicsit kevesebbe kerül a tradicionális koporsósnál, de itt is nagy eltérések vannak az árakban. Egy urnafülke a Farkasréten 251 ezer forintba, a többi, a CIG által vizsgált budapesti temetőben pedig 100 forintnál egy kicsit többe kerül. Hasonló az ár Szegeden, míg Békéscsabán, Egerben, Pécsett és Szolnokon 30-40 ezer forint, Szombathelyen 4100, Debrecenben pedig 3900 forint. Az urnafülkéket viszont általában nem 25, hanem 10 évre lehet kiváltani.