Károly herceg is benne van a legújabb offshore-botrányban

2017.11.07. 22:59

Vasárnap bukott ki a legújabb offshore-botrány, megérkeztek ugyanis a szigetországok adatain alapuló Paradise-iratok és fény derült többek között Donald Trump körének, valamint az angol királynőnek az offshore-költéseire is.

Kedden aztán újabb brit szál érkezett, kiderült ugyanis, hogy Károly brit trónörökös tíz évvel ezelőtt olyan klímaegyezmény-módosításokért kampányolt, amelyből saját magánvagyon-kezelő hitbizománya közvetve anyagi hasznot húzhatott volna – írja az MTI.

A kedd este ismertetett akták szerint a Duchy of Cornwall gyűjtőnevű trónörökösi birtokhálózat és vagyonkezelő hitbizomány, amelyből Károly hercegnek magánjövedelme származik, 2007-ben 113 500 dollárért vásárolt titokban részesedést egy bermudai központú vállalatban, a Sustainable Forestry Managementben. A  vállalkozás aztán maga küldte meg a számára hasznos módosításokhoz szükséges lobbizás dokumentációját a hercegnek, Károly lobbizása azonban végül nem ért célt.

Kiderült emellett az is, hogy a Duchy of Cornwall 3,9 millió dollár értékben eszközölt offshore befektetéseket négy alapban, amelyek a Kajmán-szigeteken vannak bejegyezve, de ebben az ügyben nem merült fel semmiféle adóelkerülési gyanú. A BBC által megszólaltatott egyes szakértők szerint ugyanakkor a bermudai cégben eszközölt befektetés komoly mértékben összeegyeztethetetlen volt Károly kampánytevékenységével.

A Duchy of Cornwall szóvivője kedd este gyorsan válaszolt, azt állítva, hogy a trónörökösnek nincs közvetlen ráhatása a hitbizomány befektetési döntéseire.