Lassú a Magyar Posta? Nem kell vállat vonni!

2017.11.09. 07:56

"Gyakran halljuk, hogy a Magyar Posta lassú és sokszor elveszti a terméket. Sokan ezt egy megváltoztathatatlan alaphelyzetnek tekintik, pedig nem vállat kell vonni" - mondta a Napi.hu-nak Ilya Kretov, az Ebay feltörekvő európai országokért és Oroszországért felelős országigazgatója. Szerinte lehet találni olyan szolgáltatókat, akik nemcsak gyorsak és megbízhatóak, de akár olcsóbbak is a nemzeti vállalatnál.

Az online kereskedelemben utazó Ebay vezetője szerint a logisztika egy ideje nagy fájdalom az exportálóknak, hiszen a legtöbb országban a nemzeti posták végzik ezeket a feladatokat, miközben nem mindig azt a minőségű szolgáltatást nyújtják, amire egy exportőrnek szüksége lenne.

Jelenleg Magyarországról az otthon és kert kategóriában adják el a legtöbb terméket Ebayen keresztül. Itt inkább gyertyákra, poszterekre, poharakra kell gondolni. Az összes Magyarországról eladott termék 22 százalékát ezek teszik ki.

Második helyen 18 százalékkal a gyűjtőknek szánt termékek állnak, amibe a használt és ritka áruk, például pénzérmék tartoznak. A harmadik a divat 17 százalékkal, majd az életmód, elektronika és a különböző alkatrészek jönnek. Az Ebayen a magyar áruk egyharmada az USA-ba megy, majd Németország következik.

A cég egyébként mostanában például azon gondolkodik, hogy raktárakat hoz létre bizonyos országokban, ahol az online piactéren áruló nagyobb szereplők tárolhatják az árujukat. Idővel ez elterjedhet és az is lehet, hogy minden országban vagy régióba lesz ilyen. Így leegyszerűsödhet a szállítás, és a visszavétellel kapcsolatos problémák is megszűnnek.