3,6 százalékot nőtt a GDP

DBZOL20171108011
2017.11.14. 12:07

3,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva a bruttó hazai termék idén a harmadik negyedévben a KSH friss adatai alapján. Az előző negyedévhez mérten 0,8 százalékkal nőtt a GDP.

A harmadik negyedévben magasabb fokozatra kapcsolt a gazdaság, bár a tényadat picit alacsonyabb lett a 3,7 százalékos előzetes piaci konszenzusnál.

forrás: KSH
forrás: KSH

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője az idei utolsó negyedévben határozott gyorsulásra számít a fogyasztás további élénkülése, a továbbra is erős beruházások, a lakásátadások elindulása és az egyre kedvezőbb európai konjunktúra miatt. Várakozása szerint idén éves átlagban a GDP 4 százalékkal nőhet, jövőre 4,2 százalékra gyorsulhat a növekedés üteme.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője  az MTI-nek elmondta, szerinte kedvező, hogy a harmadik negyedévben már gyorsulni tudott a magyar gazdaság növekedési üteme, de régiós összehasonlításban az adat nem számít kiemelkedőnek, sőt a régiós statisztikák inkább azt sugallják, hogy a többi közép-kelet európai ország jobban tud profitálni az általános európai fellendülésből.

Németh Dávid, a K&H vezető makrogazdasági elemzője úgy látja, hogy az idén 3,7 százalékkal növekedhet a GDP, amiben az uniós források mellett a háztartások fogyasztása és az ipari termelés játszhat főszerepet. Szerinte jövőre 3,5 százalékos GDP-bővülés, azaz némi lassulás várható.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)