Ügyészség: Nem segíti elő a prostitúciót a Puncs.hu

2017.11.14. 17:11

Az ügyészség szerint nem segíti elő a prostitúciót a Puncs.hu – írja a Magyar Narancs.

Hegyesi Beáta, a Párbeszéd elnökségi tagja tett feljelentést október végén a „sugar kapcsolatokat” kínáló puncs.hu portál ellen a Fővárosi Főügyészségen kerítés, valamint prostitúció elősegítése bűncselekmény gyanúja alapján. A lap megkeresésére a főügyészség azt a tájékoztatást adta, hogy a budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a feljelentést a múlt héten elutasította.

00521992

Az ügyészségi határozat azzal indokolja a döntést, hogy a honlap tartalmából, szövegkörnyezetéből, szolgáltatási struktúrájából nem következik sem a kerítés bűntette, sem a rábírással elkövetett prostitúció elősegítésének bűntette. A határozat szerint ennek az az oka, hogy a szolgáltatás lényege a párkapcsolatok létrehozásának elősegítése, nem pedig konkrét szexuális szolgáltatás közvetítése.

Önmagában az a tény, hogy egy társkereső oldalon a társkeresés (és nem a szexuális cselekmény szolgáltatásának) egyik szempontja a másik fél státusa és anyagi helyzete, nem valósít meg prostitúciót

- írta az ügyészség.

A sugar daddy és a sugar baby kifejezésekkel valószínűleg már sokan találkoztak. Értelmes magyar fordításuk nincs, de a jelenség már ősidők óta adott, és az elmúlt években a társkeresőbiznisz átalakulásával a lehetőség is meglett, hogy tömeges méreteket öltsön az idősebb, vagyonos férfiak és a fiatal, vonzó lányok egymásra találása. A párkapcsolatnak ez a formája egyesek szerint erkölcstelen és gyakorlatilag egyenlő a prostitúcióval, mások viszont csak kölcsönösen előnyös viszonyt látnak benne, amelyben a felek nem rejtik véka alá a dolog anyagi részét sem.

Külföldön már elterjedt műfaj, de Magyarországon csak tavaly indult az első, kifejezetten „sugar-kapcsolatok” összehozására szolgáló oldal, a Puncs.hu, amelyről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A cikkből kiderül, hogy a közpénz sem áll távol a cégtől.

A hasonló oldalak ellen több helyen is volt már ilyen-olyan szintű fellépés. Idén szeptemberben például belga miniszterek kezdeményeztek jogi lépéseket a Richmeetbeautiful nevű sugardaddy-társkereső reklámplakátjainak eltávolítása érdekében. A fiatal, vonzó lányokat tehetős férfiakkal összekötő site brüsszeli egyetemi kampuszoknál kezdett hirdetni, ez verte ki a biztosítékot a politikusoknál, akik szerint a diákok prostituálódását propagálják a plakátok.

A Puncs.hu-t fiatal írók, képzőművészek nyílt levélben utasították el októberben. A nyílt levelet Erdős Virágon, Rutkai Borin, Schilling Árpádon vagy Wessely Annán kívül rengeteg művész írta alá, a teljes listát itt találhatja.