A trafikosztás óta az ország egyik legjobb biznisze lett a trafikozás

2017.11.15. 14:19

A trafikosztás óta eltelt három és fél év alatt egy trafik esetén akár a befektetett pénz két és félszerese is visszajöhetett adózással együtt a GKI 24.hu rendelkezésére bocsátott számai alapján, amelyek adóhatósági adatokon alapulnak.

Az ábrán a dohányárusítás jövedelmezősége látszik, vagyis a sajáttőke-arányos megtérülés.

2012-ig ez az arány 10-20 százalék között ingadozott, ami megfelel az akkori nemzetgazdasági átlagnak. A trafikkoncessziók újraosztását követően viszont jelentősen megugrott az iparág átlagos jövedelmezősége:  a legjobb év 2014 volt, amikor 90 százalékos volt a sajáttőke-arányos megtérülés, de 2015-ben és 2016-ban is megérte trafikot üzemeltetni. Tavaly a trafiktulajdonos az általa betett pénz csaknem felét vissza is kapta egyetlen évnyi nyereség formájában, és itt már adózás utáni helyzetről van szó.

Ezek az adatok az átlagot jelölik, ami viszont azt jelenti, hogy nem minden trafikosra igaz, hogy ennyire jól megy neki az üzlet: vannak olyanok is, akiknek kevésbé nyereséges a működése, mások viszont zsíros profitot tudnak realizálni a trafiküzemeltetésen. A szakmabeliek szerint durván 6 ezer dohányboltból jó, hogy ha ezer megy jól, a többiek inkább csak vegetálnak.

A jövedelmezőség növekedésének az az oka, hogy a dohánykoncessziók újraosztása előtt még 30 ezer árusítóhely volt az országban, most ennek csak az ötöde van, így egy boltnak arányosan nő a forgalma, ráadásul a hatósági árrést is megtriplázták.