Csődközelbe juttatta a fóliasátras termelőket a szélvihar

2017.11.17. 07:47 Módosítva: 2017.11.17. 07:47

Csődközeli helyzetbe kerültek a fóliasátras kistermelők, az október végi viharos szél óriási károkat okozott a megélhetésüket biztosító eszközökben - írja a Magyar Idők. A lap úgy tudja, sok helyen a fóliasátrak és a növények is sérültek, a Nemzeti Agrárkamara támogatást kér a kormánytól a károk enyhítésére.

Az országbn összesen 5-6 ezer termelő foglalkozik fóliasátras termesztéssel. A megrongált fóliasátrak 70-80 százaléka négy megyében, Bács-Kiskunban, Csongrádban és Békésben, valamint Pest megye déli részén található, mondta a lapnak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az éves termés mintegy 20 százaléka még a tövön volt, amikor az orkán erejű szél elérte az oszágot, mondta Ledó, aki szerint jellemzően a paprika sérült. 

A legnagyobb probléma, hogy a legtöbb fóliasátras családi vállalkozó nem rendelkezett biztosítással, ráadá­sul a hazai Kárenyhítési alapból az uniós szabályok értelmében ingóságokra nem adható támogatás. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ezért a minap jelezte, hogy a viharkárok miatt a kormánytól kér segítséget a fóliasátras termelők számára, számításaik szerint minteg százmillió forint erre elég lenne.