Csökkenni fognak a kamatok a hosszú kamatperiódusú hiteleknél

2017.11.21. 15:51

A monetáris tanács két nemkonvencionális eszköz januári bevezetéséről döntött – olvasható a testület közleményében, amelyet az alapkamatot változatlanul 0,9 százalékon hagyó keddi ülést követően adott ki.

Az egyik ilyen eszköz a feltétel nélküli, 5 és 10 éves futamidejű kamatcsere-eszköz (IRS), amelynek 2018 első negyedévére vonatkozó keretösszegét 300 milliárd forintban határozták meg. Az IRS-eszközt a partnerbankok január elejétől rendszeres tendereken érhetik el. Az Equilor elemzése szerint ennek segítségével a kereskedelmi bankok a jelenlegi alacsony szinten tudják stabilizálni forrásköltségeiket, mely ösztönzőleg hathat a hosszabb lejáratú állampapírok vásárlására, hiszen egy későbbi hozamemelkedés nem okoz veszteséget.

A Magyar Nemzeti Bank egy célzott programot is indít, amelynek keretében 3 éves vagy annál hosszabb futamidejű jelzálogleveleket vásárol. Ezzel a jegybank plusz likviditást biztosít a kereskedelmi bankok részére, illetve csökkenti a bankok kockázatát. Mindkét program segíti a hosszú, rögzített kamatú hitelek arányának növekedését is. A részletekre vonatkozó döntését a Magyar Nemzeti Bank 2017. decemberében hozza meg.

Az Equilor szerint a fenti intézkedések hatására jelentős hozamcsökkenés indulhat majd a 3 és 5 éves állampapír-piaci hozamok esetében, de a 10 éves lejárat piacán is érzékelhető változás lehet. A folyamat egybecseng a jegybank korábban megfogalmazott céljaival: a rövid lejáratú hozamok után a hosszabb lejáratú hozamok leszorításán dolgoznak, mely jelentősen segítené a hosszú kamatperiódusú hitelek elterjedését, illetve megkönnyítené a váltást, így nagymértékben csökkenne a rendszerszintű kamatkockázat.