Hamarosan kiderülhet, hogy ad-e pénzt az EU a 3-as metró felújítására

2017.11.21. 08:20

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) még novemberben elküldi az Európai Bizottságnak az M3-as pályázatát, ennek a pozitív elbírálása esetén az Európai Unió 137,5 milliárd forinttal támogathatja a felújítást – írja a a Világgazdaság a tárca tájékoztatására hivatkozva.

Magyarországnak az Európai Bizottsággal és annak műszaki tanácsadó szervezetével (JASPERS) kell együttműködnie: a projekt pályázati anyagát Magyarországon nemrég a a JASPERS közreműködésével véglegesítette, ennek birtokában küldi el az NFM a metrópályázatot a következő hetekben az Európai Bizottságnak. Azt még nem lehet tudni, hogy az Európai Bizottság mikorra bírálja el az anyagot, de a JASPERS támogató véleménye jelentősen felgyorsíthatja a folyamatot a lap cikke szerint.

Az NFM arról tájékoztatta a lapot, hogy ha az Európai Bizottság döntéséig fizetni kellene a kivitelezőt, azt az állam állja. A felújításról szóló támogatási szerződést a NFM és a BKV Zrt. képviselői még tavaly májusban aláírták, ennek értelmében a tárca a Kohéziós Alapból és a hazai költségvetési előirányzatból nyújt 137,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást.