Magyarország 15 milliárddal csatlakozik a SINO-CEE Fundhoz

2017.11.23. 22:36

A kormány döntése értelmében Magyarország 50 millió eurós (azaz mintegy 15,6 milliárd forintos) befizetéssel csatlakozik a legnagyobb kínai bank által létrehozott SINO-CEE Fund nevű tőkebefektetési alaphoz, írja az MTI.

A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a magyar kormány legalább további 50 millió euróval növeli majd a hozzájárulást a csatlakozás tapasztalatainak figyelembevételével. Erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tehet majd javaslatot az Eximbank útján, a nemzetgazdasági miniszter, Varga Mihály bevonásával. A csatlakozási tárgyalásokkal szintén az Eximbankot bízták meg.

Kína legnagyobb bankja, az ICBC (Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank) a közép- és kelet-európai befektetések támogatására hozta létre tavaly a 10 milliárd euró összegű SINO-CEE Fund nevű befektetési alapot, amelyet a bank által erre a célra alapított Sino-CEE Financial Holdings Ltd. kezel.

A SINO-CEE Fund indítását a kínai fél a tavaly novemberi rigai Kína-Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozó keretében jelentették be, ahol azt közölték, hogy az állami finanszírozással, de piaci alapon működő alap 50 milliárd eurót tervez bevonni projektekre többek között az infrastrukturális szektorban, valamint high-tech termékek és más fogyasztói javak gyártására.

Varga Mihály már idén májusban együttműködési megállapodást kötött az ICBC-vel Pekingben, a nemzetgazdasági miniszter pedig akkor azt mondta, hogy Magyarország nyitott az alappal történő együttműködésre, a pekingi aláírás pedig megerősítette a kormány szándékait.