Hamarosan új KRESZ-táblát vezetnek be

2017.11.27. 08:11

Letették az R67-es, az első magyarországi gyorsút alapkövét - tudta meg a Fonódó blog a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztőtől. Az új kategória olyan négysávos út, amelyen 110-zel haladhatunk, gyorsforgalmi útnak számít, mint a sztrádák és az autóutak, de akár szintbeni kereszteződés is tartalmazhat.

A gyorsút az autóút és egy emelt minőségű főút közé esik, így a megjelölésére használt KRESZ-tábla is hibrid lesz. A kék színű táblákkal jelölt autópályák és autóutak, valamint a zöld útirányjelzőkről is megismerhető sima főutak között átmenetet képző gyorsutakatat olyan tábla fogja azonosítani, amelynek rajzolata megegyezik az autóút kezdetét mutatóval, de színenem kék, hanem zöld.

Az első ilyen út a Balaton (azaz az M7-es) és Kaposvár között épülő R67-es, amely korábban azzal került be a hírekbe, hogy egy szakaszán az elhaladó autók abroncsa a Republic 67-es út című számának dallamát fogja játszani a burkolatba vágott vájatok megfelelő rezgése útján. 

A gyorsutak jele tehát nem egy egyszerű szám, mint a sima főutaké, de nem is M-et kapnak, mint nálunk a sztrádák és autóutak, hanem egy másik betűt: az R feltehetően a rapid kifejezésre utal.

Az autóutaknál a hivatalos érvelés szerint olcsóbban építhető gyorsutakat szakmai berkekben sokan balesetveszélyesnek tartják, mert úgy néznek ki, mint egy sztráda vagy jobb autóút, de közben lehet rajtuk körforgalom vagy akár lámpás kereszteződés. Emellett szembe megy az "önmagukat magyarázó utak" aktuális divatjával, amelynek lényege, hogy az egyes útketegóriák jól elkülönülnek már kiépítésükben is, így az autós első pillantásra meg tudja állapítani, milyen útra hajtott.