Nyomoz a rendőrség a Feneketlen-tó melletti ingatlanmutyi miatt

2017.11.28. 10:31

Hűtlen kezelés gyanúja miatt kezdett nyomozni a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya a Feneketlen-tó melletti gyanús ingatlanprivatizáció ügyében – írja a Válasz.hu. A Diószegi úti óriásingatlan a Miniszterelnökség cégéhez, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-hez (ÉMI) tartozott, amely 2016 végén egy harmadik cég közbeiktatásával továbbpasszolta a területet a DVM Groupnak.

Mindezen úgy 4-5 milliárd forintot bukott a magyar állam, ami miatt Lázár János vizsgálatot is kezdeményezett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnál, és – más vezetőkkel együtt – ki is rúgta a telket elmutyizó állami cég vezetőjét, Henn Pétert. Az ügyben az ország hivatalos feljelentője, Tényi István, valamint az Együtt vezetője, Szigetvári Viktor tett feljelentést, ezek alapján indított nyomozást a BRFK.

Henn Péter korábban a Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke volt, az általa vezetett ÉMI pedig Henn volt cserkésztársa, Tekse Balázs Walnut Estate nevű cégén keresztül játszotta át a telket a DVM-nek, mely Buda Gardens fantázianéven egy 350 lakásos, három lakótömbből álló fejlesztést álmodott a területre. Ebből viszont nem nagyon lesz semmi, mert a XI. kerületi képviselő-testület októberben egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el a telekre, ami elvileg csak 2018 végéig tart, de várhatóan a kerületi testület akkor újra megszavazza a tilalmat – főleg, ha közben a rendőrség megállapítja, hogy a telek tényleg törvénytelenül került az ingatlanfejlesztőhöz.