Erdogan tiltott olajüzleteiről vallottak az USA-ban

2017.11.30. 21:35

Reza Zarrab, a milliárdos török-iráni aranykereskedő 2016-os floridai letartóztatása után vádalkut kötött az amerikai hatóságokkal, ennek keretében pedig elég részletesen elkezdett magyarázni arról, ahogy állítása szerint Törökország 2010-2015 közt kijátszotta az iráni embargót, írja az MTI.

Zarrab szerint Erdogan személyesen engedélyezte a fekete üzleteket Iránnal, ahol jelentős profit mellett lehetővé tették Iránnak török bankok közreműködésével, hogy az embargó alatt álló ország a gáz- és olajbevételeit külföldön is elkölthesse.

Szerinte maga a volt gazdasági miniszter, Zafer Caglayan leplezte az Iránba küldött készpénz és nemesfémszállítmányokat gyógyszer- és segélyszállítmányokként. Ehhez az adott ügyletek profijának felét kérte, ami Zarrab szerint több mint 50 millió dollárt (13 milliárd forintot) jelentett Caglayannak. Utóbbi is vádlott, de őt nem tudták elfogni. 

Caglayan a vádhatóság szerint az amerikai pénzügyi rendszer igénybevételével bonyolította le a több száz millió dolláros tranzakciókat. Az ügyészség azt állítja, hogy a 2010 és 2015 között történt ügyletekben az iráni és a török kormányok mellett magas rangú tisztségviselők, illetve a két ország bankjai is részt vettek.

Az említett közreműködő török állami bankok a Ziraat Bank, a VakifBank illetve a Halkbank voltak. Összesen kilenc ember vádlott, közülük Zarrabon kívül még a Halkbank volt alelnökét, Mehmet Hakan Atillát tudták fülön csípni, szintén az USA-ban. 

Csokisdoboz a török nokiásdoboz

Zarrab a BBC szerint egyfajta kisebb török Simicskaként egy darabig a rendszer kegyeltje volt. Zarrab szépen meg is gazdagodott az államilag támogatott csempészetből. Tömegével fizette le a magas rangú államigazgatási szereplőket, egy miniszternek például egy csokisdobozban félmillió dollárt küldött egy ezüsttállal együtt. 

Csakhogy 2013-ban hangfelvételek szivárogtak ki róla, ahogy a vesztegetéseket intézi, három kormánytag le is mondott akkoriban. Erdogan viszont egyből erősen bevédte Zarrabot, manipuláltnak nevezte a hangfelvételeket és az egész eljárást ellene a gülenisták hazug tervének állította be. 

Zarrab így csak 70 napot töltött előzetesben, majd Erdogan állami kitüntetést adott neki, amiért hozzájárult a költségvetési egyensúly fenntartásához.   Nem tudni, hogy utána miért ment Zarrab végül Amerikába, de 2016-ban a Disney Worldbe látogatott, ahol az amerikaiak hamar elkapták lányával és feleségével együtt.

Erdogan most ezt az eljárást is Gülen ügynökei általi összeesküvésnek nevezte, amit Törökország ellen szőnek.