Olcsón megúszta Garancsi cége, hogy két éve ingyen hirdet Budapesten

2017.12.01. 16:35

Nem zavarta túlságosan a Fővárosi Önkormányzatot, hogy Garancsi istván plakátcége, az ESMA 2015 vége óta nem fizetett a fővárosnak azért, hogy a villanyoszlopokra teheti a plakátjait. A Hvg.hu írt cikket arról az augusztusban indult és nemrég lezárt vizsgálatról, amelyben az önkormányzat megvizsgálta, hogy miért is használhatta ingyen az oszlopokat az Orbán Viktorral elég jóban lévő üzletember cége, illetve hogy ezért ki a felelős. A vizsgálat azt állapította meg, hogy gyakorlatilag senkit nem terhel felelősség, csak nem volt egyértelmű, hogy az érvényes szabályok szerint kell-e fizetnie egyáltalán, vagy sem. 

Az ESMA az oszlopokról lógó "elefántfül" hirdetésekre specializálódott. Erre a kormány 2015 végén egy külön kategóriát is létrehozott, a "tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszköz" kategóriáját, ami azt jelenti, hogy reklámoz mondjuk egy bankot vagy gyorséttermet, és ki is írja, hogy merre és milyen messze van a következő ilyen. Az viszont, úgy tűnik, nem volt tiszta a Fővárosnak, hogy akkor ezért kell-e fizetni és ha igen, akkor kinek. Úgyhogy a cég végül nem is fizetett.

Pedig valójában kellett volna neki, ahogy ezt most a Főváros végül meg is állapította. A fizetésről peren kívül megállapodnának a céggel, a Hvg szerint pedig

összesen 132 millió forintot kell majd fizetnie a két év ingyen oszlophasználatért.

Ez a Hvg szerint elég alacsony ár, főleg ahhoz képest, hogy a Főváros most újra kiír majd egy pályázatot az oszlopok használatára, amelyben egy évre 185 millió forintért adna ki ezer oszlopot. Ezen az ESMA újra esélyesen indul majd.

Az ESMA története eddig is nagyon érdekes volt: a kormány korábban betiltotta az oszlopreklámokat, mondván, hogy azok balesetveszélyesek, a valódi ok viszont pletykák szerint az volt, hogy a spanyol-magyar tulajdonban lévő cég zavarta Simicska Lajos reklámpiaci érdekeit. Az ESMA gyakorlatilag csődbe ment, mire 2015 áprilisában megvásárolta Garancsi István. Ekkor megváltozott a szabályozás, nem minősült tovább balesetveszélyesnek az elefántfül. 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!