Hamburgban is nyitott egy irodát az MNB

2017.12.01. 12:42

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön megnyitotta hamburgi külképviseleti irodáját -közölte pénteken az MTI-vel az MNB. Az eseményen részt vett Arno Bäcker, a Bundesbank regionális igazgatóságának elnöke, aki köszöntőjében jó választásnak tartotta, hogy az MNB Hamburgban nyitotta meg németországi külkapcsolati irodáját, mert Európa egyik legnagyobb kikötővárosa, médiaközpontja fontos összekötő kapocs Közép-Európa és Skandinávia között is. 

Eva Maria Greve, Magyarország tiszteletbeli konzulja kiemelte: azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank Hamburgot választotta egyik külföldi irodájának székhelyéül, Magyarország újra bizonyságot ad arról a szoros elkötelezettségről, amely nem csak Hamburghoz, de Németországhoz és ahhoz az Európai Unióhoz is köti, amelynek Magyarország nélkülözhetetlen része.

Az eseményen bemutatták az MNB "A magyar út - Célzott jegybanki politika" című könyv angol nyelvű kiadását is. A kötet fő üzeneteiről Palotai Dániel, az MNB gazdaságtudományi és kiemelt ügyekért felelős ügyvezető igazgatója, valamint Virág Barnabás, monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója tartott előadást.

Az MNB közleménye szerint az adott térség gazdasági, pénzügyi viszonyait jól ismerő,  kis létszámú szakembergárdával működő nemzetközi irodák célja, hogy a magyar jegybankot és a bankban folyó elemző munkát bekapcsolják a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, valamint, hogy erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést. A hamburgi iroda Németország mellett a skandináv országok gazdaságát, gazdaságpolitikáját is figyelemmel kíséri. Eddig Európába Párizsban és Rómában, Európán kívül pedig New Yorkban volt ilyen irodája a jegybanknak, egy Buenos Aires-i iroda megnyitásán pedig a honlapja szerint már dolgozik az MNB.