Örülhetnek az amerikai gazdagok

063 883626884
2017.12.02. 10:38

A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta szombat hajnalban az adórendszer átalakítását, így Donald Trump elnök és a Republikánus Párt eggyel közelebb került ahhoz, hogy jelentősen lecsökkentse a gazdagok adóterheit az USA-ban – írja az MTI.

A tervezet elemzők szerint az amerikai adórendszer legnagyobb szabású átalakítása lehet az 1980-as évek óta, a korábban nyilvánosságot kapott részletek alapján az Indexen itt írtunk róla bővebben. A szenátusi tervezet szerinti intézkedésekkel tíz év alatt 1400 milliárd dollárral növelnék meg a 20 ezer milliárd dolláros államadósságot, de reményeik szerint az adócsökkentésekkel tovább serkentenék a már különben is növekvő gazdaságot, és ezáltal az államadósság hosszú távon lefaragható.

Az adótörvény-tervezetek 51-49 arányú szenátusi megszavazása után - valószínűleg a jövő héten - megkezdődik a két házban jóváhagyott verziók összefésülése, az elnök elé ugyanis egyetlen tervezetet kell benyújtani. Donald Trump szeretné már az év vége előtt aláírni a törvényeket, és így az adórendszer átalakítása az első nagy törvényhozási teljesítménye volna neki és a republikánusoknak is az elnök első hivatali évében.

A Bloomberg szerint a tervezet alapján a jelenlegi 35 százalék helyett 20 százalékban maximalizálnák a társasági adót minden vállalkozástípus esetén. A szenátus tervezete a személyi jövedelemadót is átvariálná, a legmagasabb adókulcs 38,5 százalékra csökkenne 39,6 százalékról, emellett pedig még hat kulcs lenne. Korábban adószakértők úgy számoltak, hogy a változtatások nyomán a felső 0,1 százalék 9-10 százalékot, a felső 1 százalék 8 százalékot, a teljes társadalom viszont csak 2 százalékot takarít majd meg. 

A tervezet a jóváírható ingatlanadón kívül az összes ilyen fajta adónemet eltörölné. A képviselőház tervezete az új ingatlanok vásárlása esetén a jelzáloghitelek jóváírását 500 ezer dollár alatti hitelek esetén tenné lehetővé, a szenátus meghagyná a jelenlegi egymillió dolláros határt.

A szenátus tervezetének szintén fontos eleme az amerikai cégek USA-n kívül szerzett profitjának adóztatása: a képviselőház tervezete alapján ezeket a profitokat likvid tőke esetén 14, különféle pénzügyi eszközökben tartott profit esetén pedig 7 százalékkal adóztatná: a szenátus számai egyelőre nem ismertek, de a Bloomberg egy névtelen forrásra hivatkozva arról ír, hogy 14,5 és 7,5 százalékos adóráta van a tervekben.

(Borítókép: Chip Somodevilla / Getty Images Hungary)